Inca 9 sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane

Mii de credinciosi din toata tara au participat, astazi, la Manastirea Neamt, la ceremonia proclamarii oficiale a canonizarii a 9 sfinti nemteni: Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati, Sfantul Cuvios Chiriac de la Tazlau, Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani, Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia Veche, Sfantul Cuvios Iosif de la Varatec si Sfantul Cuvios Ioan de la Rasca si Secu. Ceremonia a avut loc la sfarsitul slujbei Sfintei Liturghii oficiata, in prezenta PF Parinte Patriarh Daniel, de 19 ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In cuvantul rostit cu acest prilej, IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, a subliniat care au fost criteriile pe baza carora Sf. Sinod al Bisericii noastre a aprobat aceasta canonizare: ‘In Comisia de Canonizare a sfintilor romani se fac aceste cercetari si se alcatuieste astfel un studiu final, care trebuie sa cuprinda, in primul rand, cea mai importanta conditie: ortodoxia credintei celui care este cercetat, dupa care dreapta vietuire, viata morala ireprosabila, sfintenia vietii care se poate manifesta chiar prin fapte minunate si sfinte. Biserica a consemnat si a trecut in randul sfintilor pe cei ce si-au daruit viata prin jertfelnicie, pe mucenici, apoi pe cei ce au dus o viata in care s-au rugat pentru altii, oferind un model de desavarsire, un model de urmat pentru cei ce suntem noi, traitori in lumea aceasta. De asemenea, Dumnezeu ii invredniceste pe unii ca trupurile lor sa nu putrezeasca, sa fie nu numai purtatoare de mir, dar si purtatoare de har’.

In continuare, PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal si secretar al Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a dat citire tomosului sinodal de canonizare, din care va prezentam un scurt fragment: ‘Acesti mari nevoitori si iubitori de Dumnezeu s-au daruit cu totul vietii pustnicesti, au ajuns la desavarsire si au primit de la Duhul Sfant darul sfatuirii si al calauzirii sufletelor pe calea mantuirii, fiind rugatori incercati ai rugaciunii inimii. Ei au ramas in memoria vie a Bisericii, in evlavia ierarhilor, a preotilor, a calugarilor si mirenilor ca pilda de iubire jertfelnica, de infranare, de smerenie si de iscusita povatuire duhovniceasca. Hotaram ca de acum inainte si in veci, Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati (cu ziua de praznuire la 7 septembrie), Sfantul Cuvios Chiriac de la Tazlau (9 septembrie), Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia Veche (21 iulie), Sfantul Cuvios Iosif de la Varatec (16 august) si Sfantul Cuvios Ioan de la Rasca si Secu (30 august) sa fie numarati intre sfintii Bisericii, sa fie pomeniti si cinstiti prin cantari de lauda in zilele lor de praznuire’.

Apoi, in cuvantul adresat credinciosilor, PF Parinte Patriarh Daniel a subliniat importanta evenimentului de astazi: ‘In Mitropolia Moldovei si Bucovinei avem inscrisi in calendar, din anul 1992 incoace, 18 sfinti noi. Acesti sfinti trecuti in calendar dupa 1989 ne arata ca am folosit libertatea de a lauda pe Dumnezeu si pe sfintii Lui. Modul in care folosim libertatea ne apropie de Dumnezeu sau ne departeaza de Dumnezeu. Prin rugaciune si fapte bune, prin recunostinta adusa lui Dumnezeu, ca multumire si lauda, noi aratam ca traim libertatea in demnitate si demnitatea in duhovnicie pe calea mantuirii’.

PF Parinte Patriarh Daniel a explicat credinciosilor cat de importante si necesare sunt rugaciunile sfintilor in vremurile de astazi: ‘Avem mare nevoie de rugaciunile sfintilor, pentru ca vom trece prin greutati mai mari. Intr-un razboi nevazut, care se numeste secularizarea, adica organizarea vietii individului si a societatii ca si cand Dumnezeu n-ar exista, ca si cand Dumnezeu ar fi absent, avem nevoie de mai multi rugatori in ceruri pentru noi, pentru ca lupta cu duhurile rele, care cauta sa desparta pe om de Dumnezeu, nu se poate duce numai prin vointa crispata sau o incredere nemasurata doar in propriile forte, ci biruinta duhovniceasca se face si cu ajutorul altora, in primul rand cu ajutorul Duhului Sfant si al sfintilor’. Canonizarea celor 9 sfinti cuviosi nemteni a fost aprobata de catre membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta de lucru din 5 – 7 martie 2008.

Comentarii Facebook


Știri recente