Sâmbătă, 21 noiembrie 2009, în ziua praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prezent la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, județul Constanța, stavropighie patriarhală. Patriarhul României a rostit în cadrul Sfintei Liturghii un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale acestei sărbători închinate Maicii Domnului, informează „Ziarul Lumina’ . După Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Bisericii noastre a inaugurat o sală de conferință a Centrului social-pastoral „Sfânta Maria”.
În cadrul Sfintei Liturghii oficiate la demisolul noii bisericii, de un sobor de ieromonahi, condus de protosinghelul Cleopa Nistor, administrator al Centrului Social-Pastoral „Sfânta Maria” – Techirghiol, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat în cuvântul de învățătură că sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică a fost rânduită începând cu secolul al VIII-lea ca sărbătoare deosebit de semnificativă pentru perioada Postului Nașterii Domnului.
Preafericirea Sa a explicat credincioșilor prezenți că această sărbătoare ne arată că Hristos Domnul vine în lume, Se face om pentru mântuirea oamenilor, dar această venire este pregătită de secole înainte prin proorocii și drepții Vechiului Testament, iar parte din această pregătire a omenirii ca să-L primească pe Fiul lui Dumnezeu este și Fecioara Maria, Maica Domnului, care, potrivit Sfintei Tradiții, la vârsta de trei ani a fost dusă la Templul din Ierusalim și închinată Domnului, potrivit tradiției iudaice. „Sărbătoarea aceasta din 21 noiembrie are o semnificație deosebită pentru pregătirea noastră în vederea primirii Mântuitorului Iisus Hristos, tainic, prin harul Duhului Sfânt, în peștera sufletului, în casa noastră și în viața noastră. Așa după cum Maica Domnului s-a pregătit ca să primească pe Fiul lui Dumnezeu și să-L poarte în ea, apoi să-L nască și să-L arate lumii, tot așa noi, duhovnicește, trebuie să ne pregătim prin rugăciune mai multă în această perioadă de post, prin spovedanie mai deasă și împărtășanie mai deasă, prin citirea Sfintei Scripturi și scrierilor Sfinților, ca parte de interiorizare, de înduhovnicire a noastră, ca pregătire a sufletului, ca și curățire a minții de gânduri rele, ca și cultivare a cuvintelor duhovnicești și ca practică a milosteniei. În această perioadă, pe lângă rugăciune, spovedanie, citirea Scripturilor și a scrierilor Sfinților este necesar să facem cât mai multe fapte bune”, a spus PF Daniel. Părintele Patriarh Daniel a subliniat că Maica Domnului, prin sărbătoarea Intrării în Biserică, ne cheamă să ne înduhovnicim mai mult. Sărbătoarea aceasta este urmată de o alta, a Sfântului Ierarh Nicolae, care ne cheamă la milostenie, la ajutorarea celor nevoiași, acestea făcând parte din pregătirea nostră pentru marea și sfânta sărbătoare a Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
La finalul slujbei de mulțumire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat poporul prezent și a dăruit fiecăruia câte o iconiță a Intrării Maicii Domnului în Biserică, iar mai apoi Întâistătătorul Bisericii a inaugurat, la Centrul social-pastoral „Sfânta Maria” de la Techirghiol, o nouă sală de conferințe, întruniri, seminarii și colocvii pentru activitățile social-culturale ale centrului, care va purta numele de Nazaret.
La finalul slujbei de sfințire a noii săli, Patriarhul României a arătat că lucrările de organizare a acestei săli s-au realizat în timp foarte scurt și ea va folosi grupurilor de teologi, dar și pacienților aflați temporar la baza de tratament. „Mulțumim tuturor celor care s-au ostenit și rugăm pe Bunul Dumnezeu să le dăruiască sănătate celor care au pregătit-o și celor care o folosesc cu gândul că ne îmbogățim duhovnicește prin cititul cărților, prin dialoguri și convorbiri duhovnicești și prin toată formarea noastră spirituală”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre. În finalul cuvântului, Preafericirea Sa a evidențiat că biblioteca acestei săli este rezultatul unei donații a fostei starețe Semfora Gafton, care a dăruit pentru această sală toate cărțile, albumele și casetele sale, precum și donații ale părintelui duhovnic Arsenie Papacioc, arătând că acest gest „este un gest deosebit de frumos și misionar”.