Inaugurarea și sfințirea Ansamblului urbanistic multifuncțional PALAS din Iași

Joi, 31 mai 2012, începând cu ora 11.00, sute de ieșeni au participat la inaugurarea și la slujba de sfințire a complexului urbanistic Palas, după cum ne informează doxologia.ro.

Slujba de sfințire a fost oficiată de IPS Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul general al publicațiilor „Lumina” și pr. consilier patriarhal Nicolae Dima, directorul Televiziunii TRINITAS, ca delegați ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. La eveniment au participat și prim-ministrul României, d-l Victor Ponta, primarul Iașului, d-l Gheorghe Nichita, președintele companiei Iulius Group, d-l Iulian Dascălu și Alteța Sa, Prințul Dimitrie Sturdza.

„Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”

Mesajul adresat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la inaugurarea ansamblului urbanistic Palas Iași, intitulat „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”, a fost rostit de pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul general al publicațiilor „Lumina”: „Prin inaugurarea Ansamblului urbanistic multifuncțional Palas din Iași se împlinește un proiect grandios de dezvoltare urbană, ale cărui începuturi le cunoaștem din anii păstoririi noastre spirituale la Iași în calitate de Mitropolit și Locțiitor de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei (1990-2008). Pentru societatea românească de astăzi, preocupată de modernizare și integrare economică europeană, participarea la schimbul internațional de valori materiale și culturale a devenit o cale de dezvoltare durabilă și de dialog cu alte culturi și popoare. În aceste condiții, orice investiție autohtonă reușită constituie un act de demnitate și eficiență în slujirea comunității locale, care inspiră încredere și curaj în confruntarea cu criza economică pe care o traversăm în prezent.

Am acordat binecuvântarea noastră în anul 2007 pentru lansarea proiectului Palas Iași, desfășurat printr-un parteneriat public-privat, deoarece am apreciat modul în care compania Iulius Group și-a dezvoltat activitatea economică și comercială, adăugând la criteriul eficienței și interesul permanent pentru utilitatea publică social-culturală și pentru calitatea vieții umane.

Componentele acestui ansamblu arhitectural multifuncțional care se inaugurează acum au fost gândite astfel încât să pună mai bine în valoare o clădire emblematică pentru municipiul Iași, și anume Palatul Culturii. Totodată, cercetările arheologice care au însoțit lucrările de construcție au scos la lumină vestigii ale Curții Domnești de odinioară și au îmbogățit patrimoniul muzeistic al unui oraș încărcat de istorie. Modernitatea arhitectonică a noului ansamblu, în dialog cu urbanistica tradițională a orașului celor șapte coline, arată vocația românească de înnoire fără pierderea identității, curajul, inteligența și iubirea față de urbea natală a unui tânăr ieșean, experimentat investitor în domeniul imobiliar, Domnul Iulian Dascălu, președintele companiei Iulius Group. Mulțimea componentelor acestui ansamblu urbanistic, primul de acest gen în România, oferă beneficii de interes public: spații comerciale, zone de recreere (grădina Palas, locuri de joacă pentru copii, spații cu destinații sportive), locuri de cazare, importante spații dedicate activităților culturale (săli de conferințe, spații expoziționale, amfiteatru), servicii sociale (cabinete medicale, farmacii, grădiniță, spălătorie etc.), parcare subterană (2.500 locuri), peste 2.500 de locuri de muncă pe durata construcției și 4.000 de noi locuri de muncă după inaugurare, toate acestea contribuind la bunăstarea orașului, la atragerea de noi investitori și la valorificarea potențialului turistic al zonei. Prin întreaga sa activitate, Palas Iași devine nu numai un contribuabil major la bugetul municipalității, ci și un simbol al eleganței și eficienței, un orășel admirabil într-un oraș venerabil.

Dorim ca vizitarea acestui loc să fie și un prilej de-a vizita bisericile din apropiere: Sfântul Lazăr, Sfântul Apostol Andrei, Sfinții Împărați Constantin și Elena, Sfântul Nicolae, Sfinții Trei Ierarhi și Catedrala mitropolitană. Adresăm astăzi calde felicitări Domnului Iulian Dascălu și tuturor celor care au lucrat cu seriozitate și pasiune la finalizarea proiectului, într-o vreme de criză economică și instabilitate financiară. Totodată, transmitem binecuvântări celor ce își vor desfășura activitatea în acest orășel modern din inima vechii capitale moldave care îmbină armonios tradiția cu noutatea. Tuturor celor prezenți la acest eveniment vă dorim ani mulți și binecuvântați!”

Palas Iași – o premieră pentru România

În continuarea cuvântului PF Părinte Patriarh Daniel, a vorbit despre eveniment Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care i-a felicitat pe susținătorii și pe dezvoltatorii proiectului Palas, un proiect care îi lipsea Iașului. „Iașul în care trăim este definit de o istorie tulburătoare, în care ocupă un loc special Palatul Culturii, Mitropolia, Universitatea, mănăstirile fortificate și venerabile instituții culturale și educaționale, așezăminte administrative și militare. În jurul acestui complex de așezăminte a apărut un lucru de care Iașul era lipsit, și anume complexul urbanistic Palas. Acum el există și vorbește într-un limbaj specific omului veacului al XXI-lea, un limbaj care are drept cuvinte cheie modernitate și performanță. Acest complex urbanistic, alături de Palatul Culturii și de cele patru sfinte biserici așezate în formă de cruce care îl străjuiesc, reprezintă o îmbinare fericită între credință și cultură, între modernitate și performanță, îmbinare care trebuie să reprezinte și chipul României de azi și de mâine”, a spus IPS Teofan.

La final, IPS Teofan, alături de oficialitățile prezente, a tăiat panglica inaugurală a Palas Iași, după care invitații au făcut un tur al complexului.

Situat în centrul istoric al Iașului, în apropierea Palatului Culturii, ansamblul urbanistic Palas este axat pe conceptul „lifestyle center”, cuprinzând spații comerciale, hoteliere, birouri clasa A, apartamente, parcare subterană de aproximativ 2.500 locuri și un perimetru de entertainment, toate pe o suprafață construită de peste 320.000 mp. Palas reprezintă o premieră, atât în România, cât și pentru portofoliul imobiliar al companiei Iulius Grup, fiind cea mai mare investiție privată realizată vreodată în zona Moldovei, cu un total care depășește 260 milioane euro.

Prim-ministrul României, în vizită la Mitropolie

Aflat în Iași pentru inaugurarea Complexului Palas, d-l Victor Ponta, prim-ministrul României, a vizitat în cursul dimineții reședința mitropolitană din Iași, unde s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La finalul întâlnirii, IPS Teofan i-a dăruit primului-ministru o icoană cu Maica Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente