Inaugurarea primul muzeu parohial din București

Ieri, 2 februarie 2010, cu ocazia sărbătorii Întâmpinării Domnului, la Biserica Domnească de la Curtea Veche, cu hramurile „Buna Vestire” și „Sfântul Antonie cel Mare”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit muzeul parohiei, care conține obiecte de cult din tezaurul celei mai vechi biserici din Capitală, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

După săvârșirea slujbei de sfințire a muzeului care adăpostește obiecte de cult aparținând celei mai vechi biserici din Capitală, dintre care unele datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea, din timpul Sfântului domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, iar altele au fost donate de domnitorul Nicolae Mavrocordat la jumătatea secolului al XVIII-lea, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învățătură. Preafericirea Sa a subliniat că un muzeu se organizează cu multă migală, cu multă cheltuială, cu multă pricepere și se întreține cu multă responsabilitate, iar aceste daruri care au fost oferite Bisericii, icoane, potire, cruci, epitafuri, sunt obiecte care ne trimit la persoanele dăruitoare, la ctitori, la binefăcători, la miluitori.

„Deodată cu respectul pentru artă trebuie să cultivăm și cea mai mare artă, arta comuniunii cu Dumnezeu și între generații. Trebuie să adăugăm, pe lângă partea culturală, partea cultuală a respectului. Conservarea este respectul de bază, dar care nu este deplin. El se întregește atunci când pomenim în rugăciunile noastre pe donatori. Pe cei în viață îi pomenim pentru sănătatea și mântuirea lor, iar pe cei ce au trecut la viața veșnică îi pomenim zicând că ne rugăm pentru odihna lor împreună cu drepții și sfinții și pentru mântuirea sufletelor lor și zicem veșnică pomenire. Dacă îi pomenim pe ei sperăm că și alții ne pomenesc pe noi și nu întrerupem pomenirea aceasta care este o cultură a comuniunii de-a lungul timpului, mai tare decât uitarea, mai tare decât mormântul, mai tare decât moartea”, a spus Patriarhul României.

Preafericirea Sa a oferit pentru muzeul parohial al Bisericii Domnești de la Curtea Veche, în semn de prețuire, de binecuvântare și de felicitare, volumul „Domnitorii și ierarhii Țarii Românești. Ctitoriile și mormintele lor”, iar părintele Gheorghe Zaharia, parohul bisericii, a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru grija și atenția deosebite, precum și pentru darul oferit.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…