Inaugurarea Centrului Pilot pentru Persoane cu Dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia

Luni, 12 octombrie 2009, va avea loc la Alba Iulia inaugurarea Centrului pentru Persoane cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia, un proiect coordonat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, informează Radio Reîntregirea. Centrul pilot pentru persoane cu dizabilități Alba este rezultatul consultării publice și parteneriatului între Administrația Publică locală din Alba Iulia și serviciul social județean și Biserică. Solicitantul proiectului a fost Serviciul Public de Asistență Socială din subordinea Consiliului local Alba Iulia, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Alba și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, care va prelua de acum conducerea centrului.

Inaugurarea va avea loc în prezența Înaltpreasfințitului Andrei Andreicuț, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Dl. Mircea Hava – Primar al Municipiului Alba Iulia, Dl. Ion Dumitrel – Președinte al Consiliului Județean, Dl. Cornel Ștefan Bardan – Prefect Instituția Prefectului Alba, cu participarea beneficiarilor, familiilor aparținătoare și a comunității.

Centrul Pilot pentru Persoane cu Dizabilități Alba va permite accesul persoanelor cu dizabiltăți la toate facilitățile oferite de centru: module de găzduire, sală de conferințe, sală de mese, lift (pentru persoane cu handicap locomotor), laborator Informatică dotat cu calculatoare cu software instalat pentru nevăzători, sală recuperare și fizio-kinetoterapie, săli consiliere.

Comunitatea persoanelor cu handicap din Alba Iulia l-a ales pe Sfântul Ierarh Meletie pentru a le fi ocrotitor și călăuză în relația lor cu oamenii și cu Dumnezeu. Pentru că Sfântul Meletie a știut să se facă chip al Domnului Hristos: în curăție și blândețe, în smerenie și îndelungă-răbdare, în bunătate și dragoste. Acestea l-au făcut iubit nu doar de creștini, ci și de cei de altă credință, care îl considerau sfânt și îl cinsteau. El a explicat învățătura despre Sfânta Treime prin semne, însoțite de minuni, iar chipul său blând îi reflecta atât de bine sfințenia vieții, încât oamenilor le era suficient să-i privească fața pentru a se umple de binecuvântare. Sfântul Ierarh Meletie este reazem al tuturor celor ce nu pot să slujească oamenilor și lui Dumnezeu decât prin limbajul mimico-gestual.

Acest proiect își propune să furnizeze servicii specializate unui număr de 80 de persoane cu handicap din județul Alba, handicap de ordin vizual, auditiv și ușor locomotor. În cadrul centrului se oferă servicii ce constau în consiliere psihologică, juridică, ergoterapie, fizio-kinetoterapie și nu în ultimul rând de consiliere profesională, respectiv orientare, mediere înspre găsirea unui loc de muncă și respectiv cursuri recunoscute la nivel național de masaj și de inițiere pe calculator.

Sediul centrului se află în Alba Iulia, Cartierul Cetate (Str. Bogdan Petriceicu Hașdeu (fosta Luceafărului, CT 11), unde o fostă centrală termică a fost transformată într-un centru modern cu module de găzduire (5 camere) pentru persoanele care vor să urmeze cursuri pe o perioadă mai îndelungată și nu au posibilitate de a se caza în municipiul Alba Iulia. La parterul acestui imobil se găsesc spații pentru furnizarea de servicii, cum ar fi: săli de instruire, cabinete specializate, săli de conferință ș.a.. Centrul este deschis tuturor persoanelor cu handicap din județul Alba, precum și pentru familiile acestora și se dorește ca să facă parte integrantă din comunitatea locală.

Până în prezent la acest Centru au beneficiat de servicii specializate peste 150 de persoane cu handicap, în vederea integrării socio-familiale și profesionale, din care 30 de beneficiari au obținut o diplomă cu recunoaștere națională și internațională în masaj, iar 50 de beneficiari urmează cursul de inițiere pe calculator la finalul căruia vor obține o diplomă cu recunoaștere națională.

Finanțarea acestui proiect a fost realizată prin programul Phare 2006 Servicii Sociale, valoarea proiectului fiind de 238.000 Euro.

Comentarii Facebook


Știri recente