Inaugurarea Centrului de zi „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești”

La Școala Generală Sascut a fost sfințit la 26 ianuarie 2012, un nou centru de zi pentru elevi, care aparține de Fundația ‘Episcop Melchisedec’ – filiala Bacău. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, care a slujit de dimineață Sfânta Liturghie în cadrul Sinaxei preoților din Protopopiatul Sascut.

Profesorii și elevii de la Școala Generală Sascut din județul Bacău au avut ieri bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Ioachim Băcăuanul, care a sfințit Centrul de zi ‘Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești’ din cadrul Fundației ‘Episcop Melchisedec’ – filiala Bacău. La acest eveniment au mai participat pr. Eugen-Ciprian Ciuche, consilier la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pr. Liviu Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut, dar și preoți ai Protopopiatului Sascut. La finalul slujbei, PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învățătură în care a explicat importanța înființării unui nou centru de zi în Eparhia Romanului și Bacăului. Pornind de la ceea ce Mântuitorul Hristos a spus ucenicilor în Evanghelia după Luca (cap. 9-13) ‘Dați-le voi să mănânce’, Preasfinția Sa a subliniat faptul că Biserica nu poate fi insensibilă la lipsurile celor din jur. ‘Biserica vine în sprijinul celor nevoiași în funcție de mijloacele pe care le are și de care dispune. Școala Generală Sascut ne-a deschis porțile pentru a veni cu un sprijin pentru cei care se pregătesc aici. Noi, care suntem sensibili la lipsurile credincioșilor noștri, venim să sprijinim înființarea unor astfel de așezăminte. Scopul acestui centru de zi este acela de a aduce un plus de eficiență la misiunea pe care profesorii o au într-o școală’, a explicat Preasfinția Sa după cum ne informează Ziarul Lumina, ed. de Moldova.

Parteneriat Școală – Biserică

Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a apreciat strădania celor care au înființat centrul de zi de la Școala Generală Sascut. În același timp, PS Ioachim Băcăuanul a explicat legătura dintre Biserică și Școală. ‘Școala s-a format în pridvorul Bisericii. Biserica este cea care răspunde la nevoile multiple ale credincioșilor. Cele două instituții emblematice pentru poporul român, Școala și Biserica, trebuie să găsească soluții ca cei care se formează în școală să devină oameni în care să poți găsi un sprijin’, a accentuat PS Ioachim Băcăuanul. La Centrul de zi ‘Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești’ vor primi hrană, asistență religioasă și educațională 15 copii care provin din familii defavorizate. De asemenea, elevii vor servi o masă caldă în fiecare zi, prin grija părintelui Săviță Graur de la parohia ‘Izvorul Tămăduirii’ Sascut – Târg. Centrul de zi de la Școala Generală Sascut, al doilea din Protopopiatul Sascut, a fost înființat în urma unui parteneriat între Fundația ‘Episcop Melchisedec’ – filiala Bacău, parohia ‘Izvorul Tămăduirii’ Sascut – Târg, Școala Generală Sascut și Grupul Școlar ‘J. M. Elias’ din Sascut.

Sinaxa preoților din Protopopiatul Sascut

Preoții din Protopopiatul Sascut s-au reunit ieri- dimineață la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ Păncești. Sinaxa preoților din Protopopiatul Sascut a constat în săvârșirea Sfintei Liturghii de către PS Ioachim Băcăuanul. În cadrul acestei slujbe, cei 67 de preoți s-au împărtășit, alături de Preasfinția Sa, cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Preasfinția Sa a adresat un cuvânt slujitorilor sfintelor altare în care a amintit rolul și îndatoririle preotului în comunitatea pe care o păstorește. Pr. protopop Ioan Negoiță a mulțumit apoi Preasfințitului Ioachim Băcăuanul pentru că a slujit Sfânta Liturghie și pentru sfaturile și îndemnurile oferite preoților. După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire episcop Teodosie Atanasiu, originar din Sascut, la împlinirea a 100 de ani de când a fost înscăunat ca episcop al Romanului (12 februarie 1912).

Comentarii Facebook


Știri recente