Inaugurarea Centrului de Incluziune Socială în Eparhia Caransebeșului

În Municipiul Caransebeș, inaugurarea Centrului de Incluziune socială din Episcopia Caransebeșului a avut loc la 19 ianuarie 2012. Acesta este parte integrantă a activităților derulate în cadrul proiectului „Implicarea clerului și a comunităților parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului și Arhiepiscopiei Albei Iuliei” ID 62129, Proiect co-finanțat din Fondul Social European prin „Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013”, Axa prioritară: 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție: 6.2 „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”. Proiectul este implementat de Arhiepiscopia Aradului, având ca parteneri Arhiepiscopia Alba Iuliei, Arhiepiscopia Timișoarei, Episcopia Caransebeșului și Episcopia Devei si Hunedoarei.

Serviciile oferite în cadrul centrului sunt gratuite și vizează creșterea gradului de autonomie socială a beneficiarilor, persoane aflate în dificultate, prin consiliere și sprijin în vederea identificarii unor oportunităti de angajare și diminuarea riscului social în care persoana se află. Serviciile centrului, furnizate de personal specializat în asistență socială, sunt oferite pe criterii nediscriminative, oricărui beneficiar, persoane aflate în urmatoarele situații: șomeri, familii monoparentale, persoane afectate de boli care le influențează viața profesională și socială (ex. HIV/SIDA, cancer etc.), persoane aflate anterior în detenție, persoane cu dizabilități, persoane de etnie rromă, victime ale traficului de persoane. Astfel de centre de incluziune socială au fost deschise în șase județe: Arad, Alba, Caraș Severin, Hunedoara, Mureș și Timiș.

Părintele Călin Ianchiș, consilierul social-misionar al Episcopiei Caransebeșului, a declarat: „Începând cu luna ianuarie a anului 2012, în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Implicarea clerului și a comunităților parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului și Arhiepiscopiei Albei Iuliei”, în care Episcopia Caransebeșului este partener, s-a trecut la o nouă etapă, respectiv înființarea centrului de incluziune socială. În cadrul acestui centru vor funcționa două echipe de specialiști, o echipă destinată protecției sociale, vare vor avea drept scop reintegrarea în societate a unui număr de peste 400 de beneficiari, iar ce de-a doua echipă va lucra exlusiv în domeniul scrierii de proiecte cu finanțare europeană. Acești specialiști nu vor încerca să dezvolte proiecte sociale pentru toate comunitățile parohiale cuprinse în Episcopia Caransebeșului”.

La rândul său, după cum aflăm de pe episcopiacaransebesului.ro, dl. Claudiu Roman, asistent manager în cadrul acestui proiect din partea Arhiepiscopiei Aradului, prezent la acest eveniment, a precizat: „Proiectul își propune să crească activitatea socială a tuturor eparhiilor implicate vizavi de serviciile socialeccs dezvoltate în beneficiul comunităților și vizavi de asistența unor persoane vulnerabile. Începând cu luna ianuarie, funcționează centrele de incluziune socială, șase la număr, la județelor: Arad, Alba, Caraș Severin, Hunedoara, Mureș și Timiș. Aceste centre oferă serivicii de asistență socială unor categorii de pesoane vulnerabile și anume: șomeri, femei, familii mono-parentale, victime ale traficului de persoane, persoane de etnie rromă, persoane care au fost anterior în detenție, persoane fără adăpost, precum și persoane cu handicap. Vizăm reintegrarea socio-profesională acestor categorii de beneficiari prin servicii de consiliere, consiliere vocațională, orientare în demersuri și prin oferirea de cursuri de formare profesională în meseria de operator calculator”.

Sesiunea de training la care au participat cei patru consultanți din partea Episcopiei Caransebeșului, a fost prezidată de domnul Claudiu Roman asistent manager alături de părintele Călin Ianchiș manager județean. În cadrul trainingului au fost comunicate obiectivele ce trebuiesc atinse în cadrul proiectului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…