Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt de învățătură în prima duminică din Postul Mare

Numeroși credincioși au participat ieri, 8 martie a.c., la Sfânta Liturghie din Duminica Ortodoxiei la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” – vechea Catedrală mitropolitană din Iași, oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, alături de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de un sobor de 13 preoți și diaconi. În cadrul slujbei, arhim. Emilian Nica a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a hirotesit în rangul de arhimandrit pe protos. Constantin Chirilă, slujitor al Catedralei mitropolitane din Iași, după care a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța cinstirii sfintelor icoane în Biserica Ortodoxă. „Zi de praznic este astăzi pentru mama noastră cea sfântă și bună, Biserica drept-slăvitoare. Ziua icoanei este și ziua Ortodoxiei, pentru că Biserica drept-slăvitoare se întemeiază pe două lucruri: pe Întruparea Fiului lui Dumnezeu cel nevăzut, care devine văzut luând trup în pântecele Maicii Domnului, prin puterea Sfântului Duh, dăruindu-ne prin aceasta posibilitatea să-L vedem zugrăvit pe icoană, iar, pe de altă parte, Ortodoxia se sprijină pe ținta spre care trebuie să meargă creștinul, și anume îndumnezeiea omului. Dumnezeu s-a făcut trup pentru ca pe om să-l îndumnezeiască. Omul care tinde spre îndumnezeire trebuie să ajungă așa cum sunt sfinții lui Dumnezeu, din sfintele icoane, adică împodobiți cu puterea Duhului Sfânt prin puterea lui Hristos”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan, care a continuat să vorbească despre chemarea pe care o au creștinii „creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”.

„Astăzi este ziua noastră, a creștinilor ortodocși drept-slăvitori, în fața cărora se așază icoana Mântuitorului, a Preasfintei sale Maici, a sfinților îngeri, a tuturor sfinților, spre a cunoaște creștinul că acolo trebuie și el să ajungă, să fie transfigurat prin puterea Duhului Sfânt așa cum îi vedem pe sfinți în icoane. Fiecare creștin este o icoană, pentru că suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Creștinii sunt chemați să devină icoana lui Dumnezeu, cel în Treime lăudat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Pentru a deveni icoană, trebuie să depășim obstacolul mândriei. Duhul Sfânt cel smerit, care îndumnezeiește omul și sfințește icoana, nu se poate afla într-un om plin de orgolii și de mândrie. Omul este chemat să devină icoana lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să împlinească trei lucruri: rugăciunea, dragostea și lacrima. Rugăciunea îl apropie pe Dumnezeu de om, dragostea stabilește legătura cu aproapele, iar suferințele proprii și ale celorlalți trebuie purtate pe umeri cu credință, curaj și frică de Dumnezeu. În urmă cu 12 veacuri, când credința ortodoxă era în pericol, Dumnezeu, prin bărbați cucernici, prin femei binecuvântate, a făcut în așa fel încât Ortodoxia să triumfe, credința cea adevărată să fie mărturisită. Același apel este îndreptat de Biserică astăzi către lume și către credincioșii ei: să păstreze credința cea adevărată, credința drept-slăvitoare, credința creștin-ortodoxă; să devenim icoane ale lui Dumnezeu, adică să timdem spre a împlini în viața noastră ceea ce Hristos a împlinit în existența Sa pământeană, adică Golgota, Taborul și Învierea”, a mai adăugat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente