Înaltpreasfințitul Teofan a sfințit Cantina „Sfânta Filofteia” din Piatra Neamț

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat ieri, 15 martie a.c., Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Protopopiatul Piatra Neamț.

După slujba Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei a sfințit Cantina socială „Sfânta Filofteia”, a cărei amenajare s-a încheiat săptămâna trecută.

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Piatra Neamț a fost neîncăpătoare în Duminica a II-a din Postul Mare, când, Înaltpreasfințitul Teofan, înconjurat de un sobor de zece preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul de preoți a mai făcut parte arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, și pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protoieriei Piatra Neamț, care a mulțumit la finalul Sfintei Liturghii Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru că a slujit la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. Înaltpreasfințitul Teofan a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația Sfintei Evanghelii din Duminica Sfântului Grigorie Palama, când s-a citit pericopa evanghelică a vindecării slăbănogului din Capernaum. „Astăzi, în cea de-a doua duminică din Postul Mare, Biserica ne cheamă să luăm aminte la faptul că noi credem în Dumnezeu, Care se află printre noi. Credem într-un Dumnezeu aproape de sufletul nostru, pe Care Evanghelia de astăzi Îl numește «Păstorul cel Bun». Dumnezeu ne cere să fim „dumnezei” pentru că El dorește să intre în legătură cu fiecare”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan.

Părintele paroh Ilie Ioan a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru prezență, după care a spus câteva cuvinte despre biserica unde slujește alături de alți preoți și despre cantina socială care oferă zilnic hrană pentru 80 de persoane. „În urmă cu 55 de ani, părintele Constantin Munteanu, după ce a pictat biserica, a vrut să o sfințească. Pentru că au fost vremuri de restriște, s-a anunțat de două ori sfințirea, dar a fost amânată. Atunci, Preafericitul Patriarh Iustin, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei de atunci, l-a delegat pe părintele să facă slujba de sfințire a bisericii noastre. Prezența Înaltpreasfinției voastre astăzi, în biserica noastră, a fost o minunată surpriză ce o socotim ca o recompensă pe care enoriașii o primesc”, a spus pr. paroh. Înaltpreasfințitul Teofan a oferit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei distincții de vrednicie donatorilor care au ajutat la amenajarea cantinei sociale. După slujba Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Teofan a oficiat slujba de sfințire a cantinei Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”. În același timp, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ales-o ca ocrotitoare a cantinei pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș. Părintele paroh Ilie Ioan a explicat, la finalul slujbei, faptul că noua cantină din Piatra Neamț corespunde normelor europene. „Cantina de aici, așa cum este organizată acum, nu are corespondent în Piatra Neamț, pentru că respectă întru totul condițiile necesare pentru funcționare. Am reușit să strângem fonduri de la enoriașii și donatorii noștri. Cu osteneala credincioșilor am amenajat această cantină, care va fi de folos celor nevoiași”, a spus pr. paroh. Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” a fost sprijinită, în amenajarea cantinei, de Biroul de Asistență Socială al Protopopiatului Piatra Neamț. Cele 80 de persoane care primesc hrană zilnic sunt selectate în urma unor anchete sociale. Beneficia-rii care au prioritate la o masă pe zi la Cantina „Sfânta Filofteia” sunt persoanele cu handicap, copiii abandonați sau familiile numeroase. Înaltpreasfințitul Teofan i-a îndemnat pe cei prezenți la slujba de sfințire a cantinei să ajute, pe viitor, la buna ei funcționare.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente