Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolit de Drama: „Ne-a impresionat în mod deosebit evlavia poporului român dreptcredincios și aceasta este puterea principală a Bisericii Ortodoxe Române”

La finalul momentului liturgic, oficiat în Reședința Patriarhală cu ocazia plecării delegației Bisericii Ortodoxe din Grecia cu Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață Făcătoarei Cruci în Mitropolia de Drama, Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei a rostit un cuvânt în care a evidențiat bucuria participării la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și semnificația deosebită a Cinstitului Lemn al Sfintei Cruci pentru viața credincioșilor din România.

„Pentru noi a fost imposibil să nu răspundem invitației pe care ne-ați adresat-o, deoarece încă din ziua în care v-am cunoscut, pe atunci Mitropolit al Moldovei, ne-ați robit, duhovnicește vorbind, prin dragostea Preafericirii Voastre, prin capacitatea deosebită de a administra cele bisericești și ne-ați impresionat în mod deosebit prin pregătirea teologică. De aceea, am venit cu multă bucurie să prăznuim împreună pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și l-am slăvit pe Dumnezeu că ne-a învrednicit să vedem și să ne bucurăm de lucrurile mărețe pe care le-a înregistrat Biserica Ortodoxă Română soră, având, de asemenea, ca și vârf al bucuriei noastre în aceste zile conslujirea în ziua de 27 octombrie. Cunoaștem cu toții că Cinstitul și de Viață Făcătorul Lemn al Crucii Mântuitorului Iisus Hristos are o semnificație deosebită pentru viața credincioșilor și, iată, în mod special pentru credincioșii din România. De aceea, pentru harul care izvorăște din Cinstita Cruce și pentru credința și evlavia acestor credincioși, foarte mulți clerici și credincioși laici, în anii grei pentru Biserică, ca să întrebuințez o terminologie paulină, au trecut prin multe greutăți, ispite și încercări, dar cu toții au rezistat acestora pe pământ, au rezistat prin harul Crucii și chiar foarte mulți și-au dat viața în chip martiric pentru mărturisirea Crucii. Acum a venit vremea când acest martiraj al sfinților de odinioară a curățit Biserica și a dat curaj să fie mărturisită în vremuri de pace. Astfel, a fost posibil ca Cinstita Cruce a Mântuitorului Hristos să strălucească pretutindeni, pe cupolele bisericilor, în toate zonele țării, până în Carpați”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pavlos.

În continuare, Înaltpreasfinția sa a evidențiat faptul că puterea principală a Bisericii Ortodoxe Române este evlavia poporului român dreptcredincios: „Ne-a impresionat în mod deosebit evlavia poporului român dreptcredincios și aceasta este puterea principală a Bisericii, ceea ce caracterizează dinamismul Bisericii Ortodoxe Române. Responsabilitatea noastră, a păstorilor, este aceea de a cultiva și de a întreține această evlavie a credincioșilor, pentru că atunci când ne vom înfățișa la înfricoșătoarea judecată a Mântuitorului Iisus Hristos tare mă tem că aceste bătrâne care au așteptat ore în șir la rând pentru a se închina moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfintei Cruci, ne vor învinui dacă noi nu vom avea grijă de cultivarea evlaviei și de păstorirea cum se cuvine a credincioșilor. De aceea, pentru un astfel de popor dreptcredincios și apropiat de Biserică trebuie să ne jertfim întru toate. De asemenea, am admirat această restaurare aproape în întregime a Patriarhiei Române și această organizare deosebită cu multe Episcopii și cu mulți Episcopi din toată țara. În persoanele Înaltpreasfințiților și Preasfințiților Părinți Arhierei, printre care sunt destui cunoscători ai limbii grecești am simțit căldura și dragostea frățească creștinească și de aceea le suntem recunoscători. Dimineață oferind un interviu pentru postul de radio al Bisericii Greciei am vorbit, deja, despre aceste lucruri mărețe pe care noi le-am observat și pe care le-am trăit în aceste zile. Am dorit să le spun că am venit în România ca să învățăm și noi în ce constă o bună organizare a Bisericii și mă bucur pentru aceasta, după aceeași terminologie paulină care spune: ‘atunci când suferă un membru al trupului, suferă întreg trupul și când se bucură, tot organismul se bucură’.”

La final, Înaltpreasfințitul Pavlos a elogiat personalitatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca și conducător al Bisericii Ortodoxe Române și a mulțumit pentru ospitalitatea și dragostea cu care au fost primiți, atât Înaltpreasfinția Sa, cât și delegația însoțitoare: „Cândva un mare stareț, Paisie Aghioritul, a fost întrebat de cineva ce părere are despre Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Răspunsul lui a fost că Dumnezeu a rânduit ca să avem cel mai bun Patriarh Ecumenic în vremurile contemporane. Cu aceleași cuvinte subscriu în ceea ce privește personalitatea Preafericirii Voastre. Dumnezeu a rânduit ca Biserica Lui din România să aibă la cârmă un foarte bun conducător. Bogăția sentimentelor pe care le nutresc față de Preafericirea Voastră este foarte mare. Dumnezeu cunoaște aceste simțăminte, noi vrem să vă încredințăm că vă purtăm în inimă, în rugăciunile noastre. În încheiere, doresc să vă mulțumesc încă o dată pentru onoarea, pentru dragostea, pentru ospitalitatea pe ne-ați asigurat-o atât mie, cât și însoțitorilor mei. Cu multă dragoste vă îmbrățișez Preafericirea Voastră și vă sărut dreapta și, de asemenea, prin Preafericirea Voastră îmbrățișez pe toți frații Arhierei și încheiem prin cuvintele de la Sfânta Liturghie: ‘Hristos în mijlocul nostru!’.”

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…