Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a susținut tema întrunirii ATOR Iași

Asociația Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) din Iași a organizat, marți, o nouă întâlnire cu tinerii liceeni la Biserica Vovidenia din Iași. Tema întrunirii, ‘Despre încrederea în sine’, a fost susținută de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Tinerii care fac parte din ATOR au participat, în urmă cu două zile, la Paraclisul Maicii Domnului de la Biserica ‘Intrarea Maicii Domnului în Biserică’ – Vovidenia din Iași. Pr. paroh Daniel Isai a oficiat slujba Paraclisului, iar corul Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Iași a oferit răspunsurile la strană. După slujbă, s-a rulat un scurt film de prezentare a activităților pe care le-a realizat ATOR Iași de când s-a reînființat. Apoi, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a susținut conferința ‘Despre încrederea în sine’. Pornind de la fraza primei stihiri a Cântării a 6-a a Paraclisului Maicii Domnului, Părintele Mitropolit a vorbit despre încrederea pe care trebuie să o avem în primul rând în Dumnezeu. ‘În cărțile bisericești nu se vorbește despre încrederea în sine. Prima stihiră de la Cântarea a 6-a a Paraclisului Maicii Domnului spune: ‘Ajutorului omenesc nu ne încredința pe noi, Preasfântă Stăpână’. Oamenii își doresc să aibă încredere în ei înșiși. Astfel, ei se bizuie pe forțele și capacitățile lor. Biserica ne spune să nu ne încredem ajutorului omenesc. Acest lucru reprezintă o atenționare pentru că trebuie să ne raportăm la Dumnezeu’, a spus Înaltpreasfințitul Teofan, care și-a continuat alocuțiunea prin a explica folosul prezenței Mântuitorului Iisus Hristos în viața și în inima oamenilor, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Credința în Dumnezeu și încrederea în sine

‘Omul are încredere în sine, în capacitățile sale, iar Biserica îi spune să nu se încreadă în cele pe care le-a acumulat de-a lungul timpului. Dacă o persoană se va încrede în mijlocirea Maicii Domnului și în ajutorul lui Dumnezeu, toate calitățile ei primesc consistență. Noi credem în Hristos Dumnezeu adevărat și Om adevărat. De aceea, viața noastră trebuie să aibă o latură dumnezeiască și una omenească. De-a lungul vieții, oamenii își dau seama că forțele în care se încred nu sunt atât de puternice. De aceea, trebuie să-L lăsăm pe Hristos să intre în viața noastră. Ajungem de foarte multe ori în viață să ne dăm seama că nu ne mai ajută nimic din ceea ce credeam că este putere în noi. Cu cât Hristos este mai prezent în viața noastră, cu atât noi dobândim încrederea de sine. Dar nu prindem această încredere ca și cum am fi izvorul acestei forțe, pentru că datorăm totul lui Dumnezeu. Trebuie să ne încredințăm ajutorului lui Dumnezeu pentru a primi încredere în forțele noastre. Orice pasăre are două aripi. Dacă una dintre ele este rănită, încearcă să zboare, dar nu reușește. Așa și omul trebuie să aibă încredere în Dumnezeu și apoi și în sine’, a mai adăugat Înaltpreasfințitul Teofan. După conferință, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a răspuns tinerilor care au adresat mai multe întrebări cu referire la încrederea în sine și în aproapele.

Comentarii Facebook


Știri recente