Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a resfințit Biserica „Schimbarea la Față” de la Socola din Iași

Peste 1.000 de credincioși au participat, în Duminica a treia după Paști, la slujba de resfințire a Bisericii ‘Schimbarea la Față’ – Socola din Iași, informează ‘Ziarul Lumina’. Pe o scenă amenajată în curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași a fost săvârșită apoi Sfânta Liturghie.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au resfințit ieri Biserica ‘Schimbarea la Față’ – Socola din Protopopiatul Iași 2. Rânduiala slujbei de resfințire a început mai întâi la exteriorul sfântului lăcaș placat cu piatră de munte. Stilul ștefanian al bisericii impresionează la exterior prin monumentalitatea excepțională, dar și prin pictura ocnițelor aflate sub șarpantă care reprezintă mai mulți sfinți ai Bisericii noastre. După ce a avut loc rânduiala slujbei în afara lăcașului de închinăciune, ctitorie a Domnului Moldovei Alexandru Lăpușneanu, a soției Ruxandra și a fiicei lor, Domnița Soltana, a urmat târnosirea sfintei mese și sfințirea picturii cu care a fost împodobită biserica. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a ieșit apoi afară pentru a-i stropi cu agheazmă pe credincioșii care așteptau la rând să treacă prin sfântul altar.

‘Am trăit ceva ce nu pot exprima în cuvinte’

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită pe un podium amenajat lângă Biserica ‘Schimbarea la Față’ de Înaltpreasfințitul Teofan și de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul. Din soborul de 25 de preoți și diaconi au făcut parte părinți stareți, preoți misionari de caritate și preoți de parohie din Arhiepiscopia Iașilor. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași și absolvenți ai Conservatorului ieșean, dirijat de prof. dr. Carmen Dura.

Credincioșii din mai multe părți ale județului Iași care au participat la slujba de resfințire a Bisericii ‘Schimbarea la Față’ au trecut prin sfântul altar și s-au rugat pentru sănătatea familiei. ‘Am venit la această sfințire pentru a trece prin sfântul altar. Am credință și nădăjduiesc că Dumnezeu o să mă ajute. M-am rugat în primul rând pentru copilașul meu care trebuie să vină pe lume peste o săptămână, dar și pentru înțelegerea în familie. Am avut mari emoții când am trecut prin sfântul altar pentru că este prima dată când fac acest lucru. Am trăit ceva ce nu pot exprima în cuvinte’, a mărturisit Ramona din Iași. ‘Ne-am rugat pentru binele copiilor și al nepoților. Ne-a ajutat Dumnezeu de am ajuns să trecem și prin sfântul altar’, a spus Ioan Colța din Bivolari, jud. Iași.

‘Noi stăm aici pe umerii sfinților’

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, a amintit faptul că, după 1995, considerat un moment al renașterii Bisericii ‘Schimbarea la Față’ – Socola, a fost numit preot de caritate protos. Iustin Neagu, ‘cel care a făcut minuni în ceea ce privește reconsolidarea, înfrumusețarea și amenajarea bisericii și curții ce o înconjoară’. ‘Acest lucru a fost posibil și datorită conducerii Spitalului care a dat mereu o mână de ajutor părintelui Iustin’, a precizat pr. protopop Vilie Doroșincă, care a citit apoi actul de resfințire în care sunt menționate lucrările realizate la sfântul lăcaș închinat Schimbării la Față a Domnului. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan i-a oferit protosinghelului Iustin Neagu distincția ‘Crucea Moldavă’. A urmat cuvântul protos. Iustin Neagu care a prezentat în câteva cuvinte istoria Bisericii ‘Schimbarea la Față’, de când a venit să slujească în calitate de preot misionar de caritate cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. ‘În Ortodoxie, o specificitate este că noi ne cinstim strămoșii. Nu era posibil nimic aici. Pe temelia rugăciunilor lor am clădit ceea ce se vede azi. Pe locul unde stați dumneavoastră este un cimitir medieval în care sunt înmormântate foarte multe trupuri de sfinți, iar noi stăm aici pe umerii lor, ca pe umerii unor uriași. În locul acesta s-a împletit rugăciunea cu faptul național. În anul 1859 aici au fost toți fruntașii Unirii și au sărbătorit Unirea Principatelor. Locul acesta era de cea mai mare glorie. Începând cu anul 1803 mitropolitul Veniamin Costachi a ridicat nivelul locului acestuia la școală de teologie. Pe temeiul cărturăriei, Veniamin Costachi a lucrat foarte temeinic cu profesori de ținută înaltă. Revin și spun că stăm pe umerii unor uriași, iar acest lucru mi-a dat putere. Era să mor aici, vă pot spune cel puțin cinci ocazii. Așa s-a ridicat, așa s-a lucrat, iar la aceasta au participat foarte multe persoane’, a mărturisit protos. Iustin Neagu, care a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan și Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul câte o icoană cu Maica Domnului. Slujba de Parastas pentru cei adormiți a fost urmată de citirea de către Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a unei rugăciuni de dezlegare de păcate.

Haina femeilor purtătoare de mir, îmbrăcată de fiicele Bisericii

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația Evangheliei citite în Duminica a treia după Paști. Părintele Mitropolit a amintit faptul că femeile mironosițe au fost cele care L-au însoțit pe Mântuitorul pe Golgota, L-au coborât de pe cruce, L-au așezat în mormânt și L-au uns cu miresme. ‘Pentru jertfa și curajul lor au fost învrednicite să fie primele ființe umane care au primit cea mai frumoasă veste, și anume că Hristos a înviat. De atunci până în vremea noastră, haina femeilor purtătoare de mir, între care prima a fost Maica Domnului, a fost îmbrăcată de fiicele Bisericii. Multe dintre ele au îmbrăcat haine de apostol și au propovăduit Evanghelia. De-a lungul vremii au fost cele care au născut și au educat generații de martori și mărturisitori ai Învierii lui Hristos. Cât de mult le datorează creștinătatea pentru tot ceea ce au împlinit frumos în viața Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Augustin, care au primit o educație creștină de excepție de la mamele lor’, a spus Înaltpreasfințitului Teofan, care a mai continuat predica prin a oferi ca exemple alte modele de mame creștine, precum mama Sfântului Constantin Brâncoveanu, a lui Mihai Viteazul, și soții binecredincioase, ca cea a ctitorului Bisericii ‘Schimbarea la Față’, care a contribuit la ridicarea mai multor sfinte lăcașuri de cult. ‘În vremea modernă, femeile s-au organizat în cadrul comitetelor și consiliilor parohiale, sau în societăți, precum Societatea Ortodoxă a Femeilor Române. Din 1940 până în 1990, credința în Dumnezeu a poporului român a fost menținută de sihaștrii din mănăstiri, preoții de la parohii, de mamele și bunicile acestui neam’, a conchis Înaltpreasfințitului Părinte Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente