Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat Sfânta Liturghie în vechea Catedrală mitropolitană din Iași

În Duminica izgonirii lui Adam din rai, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Ioan Casian de Vicina, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în America și Canada, înconjurați de un sobor de 14 preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” – vechea Catedrală mitropolitană din Iași.

După citirea Sfintei Evanghelii după Matei (cap. 6, 14-21), Preasfințitul Ioan Casian de Vicina a rostit un cuvânt de învățătură: „Am făcut acest drum de pregătire de trei săptămâni, pentru că, în gândirea Bisericii noastre Ortodoxe, ni s-a vestit înainte Învierea, așa cum vom vedea duminica viitoare. În cartea Genezei, omul cade în măsura în care se îndepărtează de cuvântul lui Dumnezeu. Căderea din cuvântul lui Dumnezeu, din porunca ascultării de Dumnezeu, îl face pe om să cadă din starea lui firească. De aceea, important este cuvântul pe care Dumnezeu ni l-a adresat prin revelația Vechiului Testament, prin Fiul Său în Noul Testament și prin toate cele lăsate nouă prin Sfinții Apostoli, prin Biserică. În Duminica izgonirii lui Adam din Rai ne reamintim că omul se îndepărtează de cuvântul lui Dumnezeu și cade. Pe drumul acesta de șase săptămâni, plus săptămâna dinaintea Învierii, vom încerca să urcăm împreună cu Hristos prin toate mijloacele pe care Biserica ni le-a lăsat la îndemână. Să intrăm în prima săptămână a Postului Mare lăsându-ne purtați spre lumina Învierii. Această lumină pătrunde în ființa omului și-l face să vadă drumul către Dumnezeu”, a mai adăugat Preasfințitul Ioan Casian de Vicina.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Teofan a adresat credincioșilor un cuvânt în cadrul căruia i-a îndemnat pe credincioși: „să intrăm în prima săptămână a Postului Mare lăsându-ne purtați spre lumina Învierii”, după care a citit un text al Sfântului Siluan Athonitul, cu privire la pocăință. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Teofan a oferit Preasfințitul Ioan Casian de Vicina o icoană cu Sfânta Parascheva și un Liturghier.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Teofan a citit pentru credincioșii prezenți o rugăciune de dezlegare, iar Preasfințitul Ioan Casian de Vicina a rostit rugăciunea ce se citește la începutul Postului Mare.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente