Înaltpreasfințitul Părinte Pimen la ceas aniversar

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a împlinit astăzi, 3 martie, 20 de ani de la întronizarea în demnitatea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Momentul a avut loc pe 3 martie 1991, în prezența vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, ai altor ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a numeroși preoți și credincioși.

Cu acest prilej, la Catedrala arhiepiscopală din Suceava a fost săvârșită, astăzi, Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfițitul Pimen, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la Centrul eparhial Suceava. Răspunsurile la strană au fost date de elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Dosoftei” din Suceava. După cum a relatat pr. Dragoș Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la final Ansamblul artistic „Balada Bucovinei”, condus de maestrul George Sârbu, a susținut un concert de cântări religioase. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost felicitat apoi de oficialitățile locale.

În cei 20 de ani de arhipăstorire la Suceava, Înaltpreasfințitul Pimen a desfășurat o activitate foarte bogată. Părintele Dragoș Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei, a menționat câteva din realizările activitățile desfășurate de-a lungul anilor: „Organizarea Centrului Eparhial prin numirea de titular, înființarea de parohii și posturi noi de preot, înființarea și reînființarea de mănăstiri și schituri; pictarea, repictarea, restaurarea de picturi murale la bisericile monument istoric, cele parohiale, filiale și mănăstiri, un strălucit exemplu în acest sens îl constituie Mănăstirea Putna a cărui pictură interioară a fost sfințită pe 15 august 2010; reeditarea revistei bisericești Candela; înființarea și instalarea unei tipografi la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava; înființarea Edituri Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților prin care au văzut lumina tiparului numeroase lucrări de teologie, istorie, cărți de rugăciune, broșuri; înființarea Seminarului Teologic Ortodox Sf. Mitropolit Dosoftei din Suceava, construirea de noi biserici, construirea de sedii noi la protopopiate, construirea de mănăstiri și schituri”, după cum a spus pentru Radio TRINITAS părintele consilier cultural Dragoș Buta.

Născut pe 25 august 1929, în satul Herăști din comuna buzoiană Greabănu, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen este licențiat în teologie și arte plastice și a făcut, de asemenea, studii la Köln

A fost starețul Mănăstirii Putna, a slujit la Arhiepiscopia Ortodoxă din America și Canada și a fost reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim.

Pe 10 ianuarie 1982, a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titlul „Suceveanul”; pe 24 ianuarie 1991, a fost ales arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și instalat, în această demnitate, pe 3 martie, același an.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de felicitare Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, cu prilejul acestui moment aniversar.

Comentarii Facebook


Știri recente