Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Biserica Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat ieri, 5 aprilie 2009, slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț. Din soborul celor 15 preoți și diaconi a făcut parte și arhim. Luca Diaconu, exarh al mănăstirilor din județul Neamț. După agapa frățească ce a avut loc în trapeza mănăstirii, Înaltpreasfințitul Teofan a pus piatra de temelie pentru Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” a Schitului de maici din localitatea Buba – Poiana Teiului, ce aparține de Mănăstirea Petru Vodă.

În cuvântul de învățătură rostit sutelor de credincioși prezenți la Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Teofan a vorbit despre semnificația celor două Evanghelii citite în cadrul Sfintei Liturghii. În prima parte a cuvântului său, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre viața Sfintei Maria Egipteanca. „Sfânta Maria Egipteanca a stat 47 de ani în pustie. A trăit în păcat câteva decenii, apoi, venindu-și în fire, ca fiul risipitor, s-a hotărât să se dedice pe sine întru totul lui Dumnezeu. A lăsat frământarea lumii și 47 de ani a stat în pustie, parcurgând etapele de la păcat, prin pocăință, la iertare și la unirea cu Dumnezeu. Coincidența fericită, binecuvântare de la Dumnezeu, face ca 47 de zile să fie și drumul postului nostru. În postul celor 47 de zile trebuie să fii, la început, conștient de păcatul care te domină, să-ți dai seama că fără baia pocăinței nu poți avea iertare și, trecând prin curăția pocăinței, să te apropii de ziua cea mare a Învierii Domnului Hristos. Întreaga noastră viață să fie o trecere de la păcat, prin pocăință, la iertare, spre binecuvântarea lui Dumnezeu. Postul are drept finalitate întâlnirea cu Hristos Cel mort, îngropat, dar și Înviat”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan, care a continuat să vorbească despre semnificația Evangheliei din Duminica a V-a din Postul Mare.

„În textul dedicat Duminicii a V-a din Postul Mare, Hristos vorbește despre patima și Învierea Sa. În drumul nostru spre Hristos, spre moartea și Învierea Lui, avem cea mai mare armă, arma smereniei, și cel mai mare dușman, mândria. O atitudine smerită te duce împreună cu Hristos la răstignire. Noi suntem prezenți în gândul lui Dumnezeu, fiecare, în parte. Trebuie să avem nădejde că Dumnezeu ne iubește, că Dumnezeu nu ne părăsește. Avem o cântare foarte frumoasă în ziua de Paști, numită „Ziua Învierii”. La un moment dat, cântarea spune: „și unii pe alții să ne îmbrățișăm”. Conștiința liturgică a Bisericii vrea să spună că nu avem voie să rostim „Hristos a înviat”, dacă nu ne-am îmbrățișat unii pe alții”, a continuat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După agapa frățească ce a avut loc în trapeza mănăstirii, Înaltpreasfințitul Teofan a pus piatra de temelie pentru Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” a Schitului de maici din localitatea Buba – Poiana Teiului, ce aparține de Mănăstirea Petru Vodă. Peste 300 de credincioși au participat la slujba de sfințire a noului loc de biserică, la finalul căreia Înaltpreasfinția Sa a ținut un scurt cuvânt în care a vorbit despre importanța ridicării unei noi biserici, menționând că trebuie să venim în casa Domnului nu numai când avem necazuri, ci și bucurii; să cerem, dar să și mulțumim. „Pentru ca viața să le fie mai ușoară, monahiile care se vor osteni aici vor avea o biserică alături, ca, atunci când bucuria le va fi mare, să aducă slavă lui Dumnezeu, iar când încercarea le va cuprinde, tot biserica să le fie reazem și odihnă în zbaterea lor sufletească”, a mai explicat Înaltpreasfințitul Teofan.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente