Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a susținut o conferință la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a susținut miercuri, 25 ianuarie 2009, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Al. I. Cuza”, conferința cu titlul „Cuvânt către tineri”. Înaltpreasfinția Sa a răspuns invitației Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Iași de a conferenția, după ce, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” – vechea Catedrală mitropolitană din Iași.

În prima parte a conferinței, Înaltpreasfințitul Iosif a vorbit despre modalitatea prin care tinerii români din Europa au reușit să fie atrași de credința ortodoxă. „Mi-am dat seama, colindând toate țările acestea de mai bine de zece ani, că cele mai multe dintre parohiile noastre sunt tinere. Eram foarte doritor să avem o asociație a tinerilor care să îi mobilizeze pe ceilalți tineri, altfel decât liturgic. Ne-am adunat în jur de 100 de preoți, tineri din Paris, dar și din alte țări, și, împreună cu Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, am fondat Asociația NEPSIS (cuvânt care în limba greacă înseamnă «trezvie»). Am zis că cel mai bun lucru dintre toate este să facem pe cât mai mulți tineri din lumea ortodoxă, din lume, în general, să cunoască credința lucrativă a românilor. Am început în urmă cu zece ani să facem pelerinaje în România, cu câte 50 de tineri. După șapte ani, am reușit să vedem toată România cu ajutorul ASCOR. Am reușit să trăim împreună, în România, momente extraordinare, de mare intensitate duhovnicească, de rugăciune mai ales. Ne-am gândit dacă am putea să facem ceva practic, pe lângă aceste pelerinaje sau conferințe. Atunci ne-am propus să ne ocupăm de copiii orfani din România. Tinerii au început să facă lucruri concrete. Nu le mai ajungea simplul fapt de a veni, de a vedea, de a se hrăni sufletește. Voiau să facă ceva pentru țara noastră. Acești tineri au construit ceva împreună, au început să se ocupe de zeci de orfani din România, lăsându-se învățați de Dumnezeu în ceea ce aveau de făcut, în urmarea firească a vieții lor în Biserică”, a spus Înaltpreasfințitul Iosif.

Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a amintit, în continuarea cuvântului său, despre pericolele la care sunt expuși tinerii și despre desacralizarea lumii. „În universitățile din Iași sunt peste 85.000 de tineri. Dacă ar fi să calculăm câți dintre cei 85.000 de oameni merg la biserică, au preocupări duhovnicești, ne-am da seama că sunt foarte puțini. Nu numai că sunt foarte puțini, dar și cei puțini se împuținează, fiind atrași de ceilalți, într-ale lor. Nu este o provocare pentru noi faptul că suntem atât de mulți adunați la un loc? Ce ar putea să ceară de la mine Hristos, în contextul în care trăiesc? Ce mărturie pot să aduc despre credința mea în locul acesta în care trăiesc? Societatea noastră încearcă să devină tot mai autonomă față de Dumnezeu. La Paris, în universități, nu ai voie să te duci să vorbești despre Dumnezeu. Franța este o țară liberă, ei nu au avut comunism niciodată. Dacă pronunți numele lui Dumnezeu, poți fi dat în judecată sau poți fi denunțat rectorului universității. Lumea în care trăim merge spre desacralizare, spre autonomizare continuă. Trebuie să știm că noi desacralizăm lumea, prin comportamentul nostru, prin ceea ce facem zi de zi. În afară de sacralizare, mai este indiferența, moarte a sufletului. A doua subjugare a atenției noastre este multimedia (internetul, televiziunea). O altă subjugare ar putea să fie astăzi căutarea neîncetată a unei stări de bine interior. Drogurile și băutura sunt a treia subjugare a omului care caută starea interioară de confort. Învățământul devine uneori pentru noi jug de care nu vrem să scăpăm. Ne adâncim, pierzându-ne total în studiu, ignorându-ne propria persoană și ignorându-i pe ceilalți doar pentru a stăpâni printr-o formă știința celuilalt. Mai este astăzi o provocare pentru noi, legată de ceea ce vom face mâine. Omul este chemat să facă fiecare lucru ca pentru Dumnezeu. Noi suntem cei care trebuie să asigurăm lumii de mâine, în numele lui Dumnezeu, un loc pe pământ unde copiii copiilor noștri vor trebui să trăiască. Ar trebui să ne dăm seama că aceasta este o responsabilitate uriașă înaintea lui Dumnezeu. De multe ori suntem vinovați pentru faptul că foarte mulți deviază atunci când caută adevărul și cad peste surogate. Surogatul este ceea ce înlocuiește adevărul. Tinerii se caută unii pe alții pentru a intra într-un fel de comuniune pe care ei, până la un punct, o înțeleg, dar deviază în drame care nu se văd și fiecare trăiește în singurătatea lui”, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente