Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gherasim Cristea al Râmnicului a trecut la cele veșnice

Patriarhia Română anunță cu durere trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, în dimineața zilei de 9 aprilie 2014.

Slujba de înmormântare va avea loc în ziua de sâmbătă, 12 aprilie 2014, orele 11.00, la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul RâmnicuVâlcea.

Conform prevederilor statutare și regulamentare bisericești, până la alegerea noului ierarh titular al acestei eparhii, locțiitor de Arhiepiscop al Râmnicului va fi Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care va fi pomenit la sfintele slujbe ca Locțiitor de Arhiepiscop al Râmnicului, în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul acestei arhiepiscopii.

***

Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului s-a născut la 14 noiembrie 1914, în localitatea Muntenii Buzăului din județul Ialomița.

În anul 1934, a fost primit ca frate la mânăstirea Cernica din apropierea Bucureștilor, apoi a urmat cursurile seminarului monahal al acestui așezământ monastic și ale seminarului „Nifon Mitropolitul” din București, pe care l-a absolvit în anul 1942. În anul 1948 a fost declarat licențiat în Teologie la Institutul Teologic de grad universitar din București.

În anul 1937 a fost tuns în monahism, iar apoi hirotonit preot. După ce a slujit ca preot la mănăstirea Antim din București timp de nouă ani, în anul 1952 a fost numit stareț al mănăstirii Căldărușani, renumita ctitorie a domnitorului Matei Vodă Basarab din secolul al XVII-lea.

În anul 1970, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiereu vicar al Eparhiei Dunării de Jos, cu titulatura de Constănțeanul. În acea perioadă a comunismului ateist, în anul 1971, a contribuit la descoperirea moaștelor celor patru martiri de la Niculițel, Zoticos, Attalos, Kamasis și Filippos (sec. IV), pe care le-a așezat spre închinare la mănăstirea Cocoș din județul Tulcea, unde se află și astăzi.

În anul 1975, Sfântul Sinod l-a ales Arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, cu titulatura de Piteșteanul, iar în ziua de 30 septembrie 1984, a fost ales Episcop titular al Episcopiei Râmnicului și Argeșului de Colegiul Electoral al Bisericii Ortodoxe Române.

În ședința de lucru din 18-19 iunie 2009, Sfântul Sinod a hotărât ridicarea Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie și a Preasfințitului Părinte Gherasim la rangul de Arhiepiscop al Râmnicului.

În plan administrativ-gospodăresc, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim al Râmnicului a consolidat și restaurat numeroase biserici din eparhie, precum și mânăstirile Cozia, Turnu, Stănișoara, Hurezi, Bistrița, Dintr-un Lemn, Brâncoveni, Surupatele și schiturile Ostrov, Cornet, Iezer etc.

În ultimii ani, prin purtarea sa de grijă a fost construit Centrul cultural-religios Sfântul Ierarh Antim Ivireanul și o cantină socială la sediul administrativ al Arhiepiscopiei Râmnicului.

A participat ca delegat al Bisericii Ortodoxe Române la simpozioane și întruniri teologice în străinătate și este autorul a numeroase articole, studii și cărți dintre care menționăm: „Războiul de independență în documentele Episcopiei Râmnicului și Argeșului” (1977), „Istoria Mânăstirii Govora” (1995), „Istoria Mânăstirii Căldărușani” (1997), „Viața Sfântului Martir Constantin-Vodă Brâncoveanu și a celor împreună pătimitori cu Dânsul” (2001), „Istoria Mânăstirii Hurezi” (2003) etc.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și veșnică să-i fie pomenirea!

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente