Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian: „Esențialul sfintei sărbători a Ortodoxiei este vederea lui Dumnezeu”

În prima duminică a Postului Mare, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut loc diferite manifestări cultural-religioase menite a cinsti Ortodoxia prin sfintele icoane, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. În parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene din Galați și Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat tradiționalul concurs de icoane în toate școlile din cele două județe, concurs care a ajuns la ediția a XV-a.

Cu câteva săptămâni înainte, elevii au primit mo-dele de icoane autentice și, îndrumați de profesorii lor, au încercat a zugrăvi chipurile sfinților. La Sfânta Liturghie din Duminica Ortodoxiei, preoții slujitori împreună cu profesorii de religie i-au premiat pe autorii celor mai bune lucrări. În data de 21 februarie 2010, la Catedrala arhiepiscopală din Galați, au fost premiați cei mai merituoși tineri iconari din eparhie.

La sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei din acest an, care a stat sub auspiciile Anului Crezului Ortodox, au participat elevi de la secția Patrimoniu a Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei”- Galați, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” – Galați, Liceul de Artă „Haricleea Darclee” – Brăila, Palatul Copiilor – Galați, Palatul Copiilor – Brăila, Clubul Copiilor – Tecuci, precum și de la Centrul parohial pentru tineret „Sf. Parascheva”- Liești, jud. Galați, și studenți ai Departamentului teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați.

După ce unii dintre ei, care s-au prergătit în prealabil, s-au împărtășit cu Sfintele Taine, începând cu ora 12, 30 a avut loc tradiționala procesiune cu icoane de la catedrală spre clădirea fostului palat episcopal, actualul Muzeu al Istoriei, Culturii și Spiritualității Dunării de Jos din Galați. La acest eveniment a participat și chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, arătând, pe Calea Domnească, împreună cu mulțimea credincioșilor, frumusețea sfintelor icoane.

Cu începere de la ora 13.00, în foaierul acestei instituții a avut loc vernisajul expoziției de icoane „2010 – Anul Crezului Ortodox, în iconografie”, realizată de cei mai valoroși tineri iconografi ai eparhiei.

Mai întâi, în fosta capelă a Palatului episcopal, ierarhul Dunării de Jos și copiii purtători de icoane au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru harul și ajutorul Său oferit în pictarea de icoane.

Cu acest prilej, IPS Arhiepiscop Casian a binecuvântat pe tinerii iconari, arătând că „esențialul Sfintei sărbători a Ortodoxiei este vederea lui Dumnezeu. Sfântul Irineu al Lyonului, în veacul al II-lea, ne arată că Îl putem zări pe Dumnezeu în «omul lui Dumnezeu». De îndată ce L-a cunoscut pe Dumnezeu, omul lui Dumnezeu luminează și răspândește lumină, alta decât lumina soarelui. Această lumină lăuntrică pe care o primim de la Dumnezeu prin dreapta credință este reflectată, mai ales în mărturisirea noastră, în crez. Și în același timp cu mărturisirea noastră vizualizăm, adică vedem prin icoană, pe Cel ce ne-a învățat să credem în lumina care ne înfrumusețează”.

Referindu-se la specificul icoanei față de alt gen de pictură, Înalt Preasfinția Sa a mai arătat: „Există două frumuseți: o frumusețe omenească, ce încearcă să reproducă cealaltă frumusețe – dumnezeiască, și există o frumusețe dumnezeiască, ce se odihnește pe frumusețea omenească. Întâlnirea dintre dumnezeiesc și omenesc conduce spre vizualizare. Iar arta este făcută, printre științe, să arate frumusețea din materie și frumusețea din suflet. Cei înfrumusețați în aceste icoane sunt cei care au crezut în frumusețe și cei care au trăit frumos. Iar cei ce au trăit frumos au împrumutat de la frumusețea Mântuitorului și cei care cred în frumusețe pictează numai frumusețea.

Iconarii sunt apostolii care, prin culoare, prin credință și prin pricepere, ne invită să vedem frumusețea”.

Manifestarea a continuat cu un miniconcert al corului „Camerata Juventus”, alcătuit din elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei” și ai Colegiului Pedagogic „Costache Negri” din Galați care, prin imnuri religioase specifice Postului Mare, au arătat frumusețea Ortodoxiei.

A urmat apoi momentul culminant al manifestării. Prin grija Sectorului de învățământ și tineret al eparhiei, 76 de tineri iconari au fost răsplătiți de Arhiepiscopie cu daruri constând în instrumente de lucru pentru pictat, iar din mâinile ierarhului Dunării de Jos au fost premiați cu diploma eparhială „Icoana – frumusețe a Ortodoxiei”, ca semn al „contribuției la reînvierea deprinderii tehnicii îndătinate de pictare a icoanei ortodoxe autentice, parte integrantă a tradiției și a frumuseții credinței pe care o trăim și o mărturisim”.

Mulți dintre ei au fost vădit emoționați de eveniment, unii dintre aceștia împărtășindu-ne câteva gânduri: „Icoana este chipul lui Dumnezeu pe pământ. Atunci când pictez simt ceva unic. E ca și cum sfântul îmi răspunde chemării și mă îndrumă!” (Alexandra Dinu, 15 ani, Liceul de Artă „Haricleea Darclee”- Brăila)

„Eu pictez icoane de la vârsta de trei ani, de când s-a înființat centrul de icoane. La început m-a îndrumat părintele, iar apoi domnul profesor. Când pictez simt că Dumnezeu mă ajută!” (Gabriela Gabor, 13 ani, Centrul parohial pentru tineret „Sf. Parascheva”- Liești).

„Eu pictez icoane de puțin timp dar atunci când fac aceasta simt harul lui Dumnezeu și îmi place să îmi dau sufletul ca să iasă ceva bun!” (Cătălin Georgian Tarachiu, 11 ani, Palatul Copiilor din Brăila)

La sfârșit, a fost prezentat un scurt film despre arta pictării și înfrumusețării icoanei, realizat printre elevii secției Patrimoniu a Seminarului Teologic din Galați.

Comentarii Facebook


Știri recente