Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, la sărbătorile de la Alexandroupolis, Grecia

Pe 14 mai, s-au împlinit 90 de ani de la eliberarea regiunii grecești Tracia de sub dominația turcească, prilej de a organiza la Alexandroupolis un amplu program de manifestări cultural-religioase. Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a fost invitat să participe la sărbătoare, să oficieze Sfânta Liturghie și să viziteze mănăstirile, parohiile, centrele sociale și instituțiile de învățământ din Mitropolia de Alexandroupolis.

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, s-a aflat între 11 și 17 mai la Alexandroupolis în Grecia, la invitația Înalt Preasfințitului Anthimos, Mitropolitul de Alexandroupolis. Aici au avut loc serbările ‘Eleftheria 2010’ care au marcat împlinirea celor 90 de ani de la eliberarea provinciei Tracia. Pe 11 mai, Mitropolitul Ardealului a vizitat împreună cu preotul Cornel Erneanu de la Parohia Neas Peramos din Mitropolia de Megara și Salamina, mănăstirea de maici din Makri, unde se află moaștele Sfântului Efrem cel Nou. Apoi, Părintele Mitropolit a fost însoțit în orașul Alexandroupolis de Dimitrios Fourlemadis, apropiat colaborator al Arhiepiscopului Hristodoulos al Atenei, trecut la cele veșnice în 2008. Miercuri, 12 mai, Înaltpreasfințitul Laurențiu a vizitat împreună cu Dimitrios Fourlemadis câteva instituții patronate de Mitropolia de Alexandroupolis: Grădinița ‘Sf. Stelian’, Centrul de Recuperare Boli Incurabile, Mănăstirea ‘Adormirea Maicii Domnului’ cu atelierul de veșminte, fabrica de lumânări și atelierul de sculptură, Mănăstirea ‘Sf. Ioan Botezătorul’ și câteva parohii. Seara, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a participat la Vecernia oficiată la Catedrala mitropolitană din Alexandroupolis, unde a transmis Înalt Preasfinției Sale Anthim de Tesalonic, Înalt Preasfinției Sale Anthimos de Alexandroupolis și celorlalți ierarhi prezenți mesajul de salut al Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel.

Procesiune cu icoana făcătoare de minuni

Joi, 13 mai, la sărbătoarea Înălțării Domnului, Mitropolitul Ardealului a oficiat slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de soborul de preoți ai catedralei. Seara au participat împreună, Sanctitatea Sa Anthim al Tesalonicului, Înalt Preasfințitul Anthimos de Alexandroupolis, Înalt Preasfințitul Macarie de Sidirokastro și Înalt Preasfințitul Damaschin de Didimotihon, la o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ‘Elefterothia’ de la catedrala din Alexandroupolis. La eveniment au participat Gheorghios Dolios, ministrul de interne al Greciei, autorități locale și reprezentanți ai Armatei, informează „Ziarul Lumina”.

Vineri, 14 mai, Sfânta Liturghie a fost oficiată la catedrala din Alexandroupolis de cei cinci ierarhi, după care s-a oficiat slujba parastasului la monumentul eroilor. ‘Vizita noastră la Alexandroupolis a avut și scopul de a cunoaște realizările religioase și sociale din Mitropolia grecească. Am fost primiți cu foarte multă bucurie și ni s-a oferit prilejul de a oficia Sfânta Liturghie în frumoasa catedrală din oraș. L-am invitat pe Înalt Preasfințitul Părinte Anthim la Sibiu și ne-a asigurat că în scurt timp va vizita Sibiul și locurile însemnate din Mitropolia Ardealului’, a spus Înaltpreasfințitul Laurențiu.

Teologii sibieni vor studia în Grecia

Înaltpreasfințitul Laurențiu a participat sâmbătă, 15 mai, la un pelerinaj la mănăstirea din Eghina, unde se află moaștele Sfântului Nectarie, la mănăstirea din Salamina, unde se află moaștele Sf. Lavrentie, și la mănăstirea din Corint, unde se află moaștele Sf. Patapie. Duminică, 16 mai, Înaltpreasfințitul Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie la parohia din Neas Peramos, alături de pr. Cornel Erneanu și pr. Kaburis Aristomenis. Mitropolitul Ardealului s-a întâlnit luni, 17 mai, cu Înalt Preasfințitul Serafim de Pireu, prilej cu care s-a discutat despre posibilitatea ca studenții Facultății de Teologie din Sibiu să studieze în Grecia. ‘Înaltpreasfințitul Serafim și-a afirmat sprijinul pentru ca studenții noștri să studieze acolo și chiar să slujească în parohiile mitropoliei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel’, a mai spus Înaltpreasfințitul Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente