Înaltpreasfințitul Irineu a oficiat slujba Sf. Liturghii la biserica ‘Maica Domnului-Dudu’ din Craiova

În Duminica a II-a din Postul Sfintelor Paști, 15 martie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu Popa a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia „Maica Domnului-Dudu” din Craiova, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii din Oltenia a evidențiat că depărtarea noastră de Dumnezeu, înstrăinarea de El prin păcat este cauza suferințelor și a bolilor noastre trupești și sufletești. Păcatul se alipește de om, de inima lui, intră în viața lui și îl cuprinde în întregime, iar mintea, care ar fi trebuit să stăpânească în om, după dreptate, toate cele ale lui, ia chipul păcatului și îi zămislește gânduri care îl stăpânesc în chip tiranic, devenind asemenea slăbănogului din Evanghelie.

‘Trebuie, a continuat Înaltpreasfințitul Irineu, să spargem crusta cea groasă de pe mintea noastră, pentru că deschiderea acelui acoperiș prin care a fost introdus bolnavul din Evanghelia acestei duminici înaintea lui Hristos, nu semnifică altceva decât să dai la o parte, tu creștine, de pe mintea ta, acest acoperiș al gândurilor tale care te desparte de Dumnezeu. Sparge-l prin rugăciune și-ți vei ridica mintea la ceruri cu ușurință, ca de acolo să vină ajutorul, de la Dumnezeu! Fă ca prin rugăciunea ta, să-L ai pe Hristos în suflet, iar mintea ta să fie la ceruri! Și atunci, Milostivul Dumnezeu îți va spune, după spovedania ta: ‘Fiule, iertate îți sunt păcatele tale, scoală-te, ia-ți patul tău și umblă!’ (Marcu cap. 2,5 și 9), adică întoarce-te la casa sufletul tău. Pentru că nu există altă casă mai minunată, mai călduroasă și mai luminoasă, decât casa sufletului tău curățit de păcate.’

În momentul acesta, al Postului Mare, trebuie să ne spovedim mai des, să ne facem o cercetare mai amănunțită a conștiinței, o readucere aminte a faptelor noastre și să cerem de la Mântuitorul Hristos vindecarea sufletelor noastre, așa cum a făcut-o proorocul David zicând: ‘Miluiește-mă Dumnezeule, după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea!’

Biserică din lemn la origine, reconstruită din piatră și apoi din cărămidă, biserica „Maica Domnului-Dudu”, este unul dintre lăcașurile religioase importante ale Craiovei, cu un însemnat rol cultural și filantropic de-a lungul timpului. Numită și „Sfânta Biserică Maica Precesta” ori „Biserica de la Dudu”, a fost zidită din piatră între anii 1758 și 1760 de negustorul Hagi Gheorghe Ioan și de clucerul Constantin Fotescu. Construcția actuală a fost realizată după planurile arhitecților Ion Trăjănescu și Sterie Becu, între 1929-1942.

„Icoana făcătoare de minuni” aflată în biserica „Maica Domnului-Dudu” este una din cele două icoane zugrăvite, după cum spune tradiția, chiar de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Ridicarea primei biserici pe acest loc este legată de descoperirea miraculoasă a Icoanei Maicii Domnului, într-un dud, de unde și actualul nume al bisericii „Maica Domnului-Dudu”, sau „Madona Dudu”, cum mai este cunoscută.

Sursa: m-ol.ro

Comentarii Facebook


Știri recente