Inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane fac apel la Traian Basescu in problema ‘Gojdu’

Excelentei Sale, domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei

Excelenta Voastra,

Domnule Presedinte,

Am luat la cunostinta cu ingrijorare despre Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 183 din 14 decembrie 2005, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice romano-ungare ‘Gojdu’, acord semnat la Bucuresti, la 20 decembrie 2005, informeaza Romanian Global News.

Suntem surprinsi ca in acest acord, prin infiintarea unei noi fundatii, care va dispune de intreaga mostenire a lui Emanoil Gojdu din Ungaria si Romania, s-a exclus mostenitorul testamentar, prevazut in art. 7 din Testament, care constituie acea parte ‘a natiunii romane din Ungaria si Transilvania, care tine de legea rasariteana ortodoxa’.

Constatam cu regret ca actualul Acord anuleaza practic acordul dintre Romania si Ungaria din 1937, ratificat de Parlamentele ambelor tari, care este inca in vigoare si care, la ora actuala, este temeiul juridic in virtutea caruia Fundatia Gojdu isi poate intra in posesia marelui mecenat. Vointa testamentara a decis ca averea sa fie administrata de o fundatie romaneasca permanenta, Fundatia Gojdu, pusa sub patronajul Mitropoliei Ardealului, prin mitropolitul si ‘episcopii orientali ortodocsi’. Dreptul la mostenire si administrare a proprietatilor, conform testamentului, il are aceasta Fundatie Gojdu, care, din 1996 si-a reluat activitatea la Sibiu (cu respectarea prevederilor testamentare si in baza legislatiei romane in vigoare). Potrivit Hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 4 aprilie 2003, Fundatia Gojdu este recunoscuta de catre Biserica Ortodoxa Romana singura mostenitoare legala a bunurilor patrimoniale nationalizate de cele doua state comuniste – Ungaria si Romania, in 1952. Apreciem demersurile statului roman pe langa statul ungar pentru redobandirea patrimoniului mobil si imobil, insa, asa cum toate bisericile de etnie maghiara din Transilvania si-au revendicat toate mostenirile, se cuvine ca Statul roman, prin Guvern si Parlament, sa apere si dreptul romanilor ortodocsi din Ungaria si Transilvania, prevazute numai pentru ei in Testamentul marelui binefacator Emanuil Gojdu. Noi, semnatarii acestui act, reprezentam vocea a peste 4.500.000 de romani ortodocsi care sunt mostenitorii de drept ai acestui Testament.

Cu alese multumiri pentru intelegere si sprijin,

IPS Laurentiu, arhiepiscopul Sibiului si mitropolitul Ardealului;

IPS Nicolae, arhiepiscopul Timisoarei si mitropolitul Banatului;

IPS Bartolomeu, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului;

IPS Andrei, arhiepiscopul Alba Iuliei;

PS Timotei, episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului;

PS Lucian, episcopul Caransebesului;

PS Sofronie, episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria;

PS Paisie Lugojanul, episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei;

PS Vasile Somesanul, episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului;

PS Iustin Sigheteanul, arhiereu Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului;

PS Justinian, episcopul Maramuresului si Satmarului;

PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei;

PS Daniil, episcop Loctiitor (Administrator) al Episcopiei Ortodoxe Romane a Varsetului;

PS Visarion Rasinareanul, episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului;

PS Irineu Bistriteanul, episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Comentarii Facebook


Știri recente