Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor în Transilvania

Sărbătoarea Înălțării Domnului a adus mulțimi de credincioși în lăcașurile de cult, precum și la numeroasele monumente înălțate în cinstea eroilor care și-au dat viața pentru demnitatea națională pe însângeratul pământ transilvan. Săvârșirea Sfintei Liturghii a fost completată cu slujba Parastasului.

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Muntele Rece, din comuna Măguri-Răcătău, județul Cluj, informează „Ziarul Lumina”. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe altarul de vară din curtea mănăstirii, ierarhul fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Mitropolitul Clujului l-a instalat oficial pe starețul Mănăstirii ‘Înălțarea Domnului’ de la Muntele Rece, pr. Arsenie Galatean, și l-a hirotesit ca duhovnic pe pr. Sebastian, slujitor al așezământului monahal. La sfârșitul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a oferit ‘Crucea transilvană’ comandantului garnizoanei din Florești, colonelul Ioan Tarău. La slujbă au luat parte credincioși, autorități locale și județene, precum și reprezentanți ai Armatei Române. După Liturghia arhierească s-a oficiat un parastas în cimitirul eroilor din fața bisericii, pentru cei căzuți pe câmpul de luptă, apoi au fost depuse coroane de flori.

Sărbătoarea Înălțării Domnului la Oradea

La noua Catedrală episcopală ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei’ din Oradea, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul ‘Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie’ de la demisolul catedralei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, diac. Marius Popovici a fost hirotonit preot pentru Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Parohia Păușa, Protopopiatul Oradea, iar la final, noul hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic. Chiriarhul Oradiei a arătat semnificațiile teologice și dogmatice ale marelui praznic al Înălțării Domnului, precum și importanța sărbătoririi eroilor neamului în această zi. ‘Astăzi este o zi specială și pentru că noi îi comemorăm pe eroii neamului nostru, legată îndeosebi și de istoria noastră națională. De aceea, Biserica noastră a rânduit ca praznicul Înălțării Domnului la cer să fie, totodată, un prilej de cinstire a eroilor, numindu-se și ‘Ziua Eroilor”. Preasfințitul Sofronie a arătat că eroii neamului sunt cei care și-au dat viața nu numai pentru apărarea identității naționale, ci și pentru apărarea identității culturale. ‘Această identitate culturală a românilor se conjugă cu Biserica strămoșească, cu spiritualitatea noastră creștin-ortodoxă, bizantină, care țâșnește din izvoarele harului, care a strălucit cu atât de multă frumusețe în cursul istoriei creștine’, a mai menționat ierarhul Oradiei.

Comemorarea eroilor la Vârful Grui

Sute de credincioși bistrițeni, maramureșeni și suceveni au urcat pe Vârful Grui, din Călimanii Bistriței, alături de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, pentru a aduce un omagiu eroilor români. Cu implicarea maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele, pe Grui a fost ridicat un monument pentru cei care și-au dat viața în Primul Război Mondial. Din 1985, credincioși și preoți urcă an de an aici, în ziua Înălțării Domnului, pentru a cinsti amintirea celor care și-au dat viața în aceste locuri. ‘Anul acesta, Părintele Episcop Vasile Someșanul a urcat la monumentul eroilor alături de 14 clerici, printre care și pr. Serafim Măciuncă, fostul stareț al Mănăstirii Nicula, și aproape 200 de credincioși, în ciuda vremii neprielnice’, a spus pr. Ștefan Iloaie, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

După Sfânta Liturghie oficiată de ierarh, au urmat slujba Parastasului și un moment artistic susținut de copiii din Piatra Fântânele, pregătiți de maica stareță, stavrofora Pamfilia, și de elevii din Prundu Bârgăului, pregătiți de pr. Liviu Tomoroga.

Ziua Eroilor în Parohia Teliu

Credincioșii Parohiei Teliu, Protopopiatul Săcele, și-au cinstit eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial. După Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfântul Dumitru’, credincioșii împreună cu pr. paroh Traian Ciolan au mers la monumentul ridicat în cinstea eroilor, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru toți eroii din Teliu. A urmat un program de cântece și poezii patriotice susținut de elevii școlii generale, îndrumați de prof. Dorel Dogaru.

Comentarii Facebook


Știri recente