Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor în Banat

Credincioșii bănățeni au pomenit joi, de praznicul Înălțării Domnului, eroii neamului căzuți pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. Ierarhii locului și preoții din fiecare parohie au săvârșit Sfânta Liturghie, iar apoi au oficiat slujbe de pomenire pentru cei care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea noastră, după cum informează „Ziarul Lumina”.

În Parohia Armeniș din Episcopia Caransebeșului, oaspetele de seamă a fost Preasfințitul Lucian, chiriarhul locului, care i-a binecuvântat pe credincioși și i-a mângâiat sufletește chiar în ziua în care comunitatea a sărbătorit hramul bisericii.

După ce a fost întâmpinat în mod tradițional de către tinerii din sat călare pe cai și înveșmântați în frumoasele costume tradiționale specifice Văii Timișului, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După oficierea Sfintei Liturghii a avut loc o slujbă de pomenire pentru eroii și martirii neamului românesc. Este de altfel bine cunoscut că în comuna Armeniș și în împrejurimi s-a constituit un grup de rezistență care a luptat împotriva regimului ateu comunist, denumiți partizanii din munții Banatului. Sărbătoarea parohiei a continuat cu lansarea volumului ‘Monografia comunei Armeniș – Istorie și spiritualitate’, editată de către preotul paroh Cristian Vulpeș. Pentru eforturile depuse în evidențierea istoriei și spiritualității armenișene, PS Lucian a acordat Diploma de onoare ‘Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul’ lui Ioan Marcel Vela și Ioan Vetreș, din Armeniș, sponsorii apariției volumului, și părintelui autor. La final, chiriarhul a rostit cuvânt de învățătură.

‘Am ales astăzi să fiu împreună cu dumneavoastră la hramul bisericii și la acest eveniment deosebit. Astfel am răspuns invitației ca astăzi să ne rugăm la Parohia Armeniș, împreună cu preotul și credincioșii acestei parohii, cu fiii și fiicele acestui sat. Să fim împreună cu toți cei care s-au născut duhovnicește în această biserică, adică s-au botezat în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh și s-au unit cu Hristos, crezând în Preasfânta Treime, crezând în Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească. Așa a rânduit Dumnezeu să fim aici și să prăznuim hramul acestei biserici, praznicul Înălțării Domnului’, a arătat Preasfințitul Lucian.

Evenimentul s-a încheiat prin inaugurarea și binecuvântarea noului cămin cultural al comunei Armeniș.

Ziua Eroilor la Caransebeș

Și în Caransebeș au fost pomeniți eroii neamului în toate bisericile și în mod deosebit în Parcul Central. Manifestările de aici au debutat prin oficierea unei slujbe de pomenire de către pr. Moise Gherescu, slujitor al Catedralei episcopale ‘Învierea Domnului’ din Caransebeș, în fața statuii generalului Ioan Dragalina, în memoria tuturor eroilor și martirilor căzuți în toate locurile și în toate timpurile pentru libertatea și demnitatea poporului român. După oficierea slujbei de pomenire, pr. Moise Gherescu a transmis celor de față binecuvântarea, purtarea de grijă și dragostea Preasfințitului Lucian, apoi au fost ținute alocuțiuni de către reprezentanți ai autorităților militare din municipiul Caransebeș și de către primarul Ion Marcel Vela. A urmat momentul depunerii coroanelor la statuia generalului Ioan Dragalina, în cinstea celor pomeniți. Manifestările dedicate Zilei Eroilor s-au încheiat cu tradiționala paradă a cadrelor militare din Garnizoana Militară Caransebeș.

Simpozion internațional dedicat eroilor la Timișoara

Joi, 24 mai, la Cercul Militar din Timișoara s-a desfășurat ediția a XXIII-a a Simpozionului internațional ‘Columna 2000’, dedicat Zilei Eroilor și memoriei marelui om de cultură Aurel Turcuș. Din încredințarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, delegatul Arhiepiscopiei Timișoarei la eveniment a fost pr. Zaharia Pereș, consilier cultural la Centrul eparhial. Organizatorii simpozionului au fost Consiliul Județean Timiș, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Asociația Națională ‘Cultul Eroilor’ din România – filiala Timiș, Fundația pentru Cultură și Învățământ ‘Ioan Slavici’ Timișoara, Universitatea și Liceul ‘Ioan Slavici’ din Timișoara, Despărțământul ‘Ioachim Miloia’ Timișoara al Astrei, Societatea culturală ‘Patrimoniu’ Timișoara, Sindicatul Independent al Învățământului Preuniversitar Timiș și Federația ‘Spiru Haret’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…