Înălțarea Domnului în bisericile din țară

În ziua în care Mântuitorul lumii, Iisus Hristos, S-a înălțat la cer, mai multe parohii și mănăstiri din țară își sărbătoresc hramul. După ce ieri a fost săvârșită slujba Vecerniei sau, în mănăstiri, a Privegherii, astaza, 28 mai 2009, se va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de slujbe și ceremonii de cinstire a eroilor neamului. În fiecare oraș din țară există cel puțin o parohie care își serbează astăzi hramul.

La Înălțarea Domnului, Biserica Domnița Bălașa din Capitală se află în sărbătoare. Prima biserică ridicată pe aceste locuri, între anii 1743-1744, a fost ctitorită de Domnița Bălașa și soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. În jurul bisericii s-a înființat mai târziu o școală și un azil de bătrâni. Tot astăzi, în București își sărbătoresc hramul bisericile parohiilor „Înălțarea Domnului” – Vitan și „Înălțarea Domnului” din Drumul Taberei, precum și biserica de pe Str. Olteniței, din sectorul 4. De asemenea, credincioșii merg astăzi și la hramul bisericii din Cimitirul Eroilor Martiri.

Cu ocazia praznicului Înălțării Domnului, în cadrul manifestărilor dedicate eroilor neamului, Protoieria Ploiești, prin preoții în fruntea cărora se va afla protoiereul Stefan Musat, participă la manifestările dedicate Zilei Eroilor la Monumentul închinat memoriei eroilor români, aflat la Cimitirul Bolovani. În localitatea Tăriceni, județul Prahova, preotul, membrii bisericii care își serbează hramul, împreună cu oficialitățile locale și cu elevii școlii generale, vor cinsti eroii la monumentul aflat în localitate.

În Iași este sărbătoare la parohia „Înălțarea Domnului” – CUG, unde se desfășoară multiple activități culturale și social-caritative, cu ajutorul atât al consiliului și al comitetului parohial, cât și al tinerilor voluntari. Și Biserica „Înălțarea Domnului” din Pașcani își sărbătorește astăzi hramul, alături de capela garnizoanei Botoșani.

La Constanța, astăzi, începând cu ora 9:00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din oraș, pentru ca, mai apoi, la Cimitirul Central, să aibă loc slujbe de pomenire a ostașilor patriei.

În Eparhia Dunării de Jos, bisericile din județele Galați și Brăila care poartă hramul „Înălțarea Domnului” vor sărbători cum se cuvine acest moment. În municipiul Galați, cu începere de la ora 12:00, va fi organizată o procesiune de la Biserica „Înălțarea Domnului”, ridicată prin osteneala părintelui Eugen Drăgoi, în perioada 1995-2004, și până la Mormântul Eroilor situat în Cimitirul „Eternitatea”, unde se va săvârși o slujbă de pomenire. În celălalt mare oraș al eparhiei, Brăila, procesiunea va începe la ora 17:00, din fața Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și se va încheia la mormintele ostașilor români căzuți în cele două războaie mondiale, din cimitirul cu același nume.

Astăzi, la Complexul Cultural-Spiritual „Sfânta Vinere” din Zalău, Episcopia Sălajului organizează, cu binecuvântarea chiriarhului locului, Preasfințitul Petroniu, mai multe acțiuni prilejuite de sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” și de Ziua Eroilor. Totodată, în toate bisericile din Episcopia Sălajului vor fi săvârșite slujbe de pomenire pentru toți eroii neamului.

Tot astăzi, mai multe mănăstiri și catedrale din țară se află în sărbătoare: în Iași, Mănăstirile Golia și Galata; lăcașurile monahale de la Neamț; Zamfira, din județul Prahova; Rancaciov de lângă Pitești; Catedrala arhiepiscopală din Târgoviște, Catedrala episcopală din Buzău, precum și Catedrala episcopală din Zalău.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente