Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului implineste maine 83 de ani

Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu s-a nascut la 18 martie 1921, in comuna Glavile din judetul Valcea, la botez primind numele de Valeriu. A urmat Seminarul Central din Bucuresti, Facultatea de Medicina si Conservatorul de Muzica din Cluj intre anii 1944-1946, neterminate, apoi Facultatea de Teologie din Bucuresti si Academiile Teologice din Cluj si Sibiu fiind licentiat la Sibiu in anul 1948. A fost tuns in monahism la Manastirea Antim din Bucuresti, la 2 februarie 1942, primind in calugarie numele de Bartolomeu. Sub regimul comunist a efectuat sase ani de detentie intre 1958-1964. Intre anii 1965-1976 a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane din America si Canada. In ziua de 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar pe 7 februarie 1993 a fost hirotonit arhiereu si instalat in Catedrala Arhiepiscopala din Cluj-Napoca.

In anul 1982 a obtinut premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania, fiind in acelasi timp si membru titular al Uniunii Scriitorilor.

Pentru activitatea bogata in slujba Bisericii a fost distins cu: Crucea Patriarhala, Ordinul Sfantului Mormant al Patriarhiei Ierusalimului si Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel al Patriarhiei Antiohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente