În ziua sărbătorii „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” numeroase mănăstiri și biserici din Patriarhia Română își serbează hramul

În fiecare an, pe 29 august, Biserica Ortodoxă serbează Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Numeroase biserici și mănăstiri din cuprinsul Patriarhiei Române își sărbătoresc hramul. În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxă a rânduit ca ziua de 29 august să fie zi de post aspru. În zi de hram, credincioșii organizează agape creștine, dând de pomană de sufletul celor adormiți.

În cadrul Protoieriei Câmpina este o singură biserică cu hramul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, în Parohia Măgureni II. ‘Pentru ziua aceasta ne-am pregătit cu săvârșirea în această după-amiază, de la ora 17:00, a Vecerniei și Litiei, urmând ca în ziua hramului să fie săvârșite Utrenia, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitori, binefăcători și enoriași adormiți întru Domnul. Aceasta este întotdeauna o rânduială pe care noi o respectăm și prin care mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, dar în același timp ne amintim și de cei care au plecat dintre noi. Biserica Parohiei Măgureni II a fost refăcută din temelie și urmează să fie desfășurate lucrările de pictură’, a declarat părintele protoiereu Costică Dumitru pentru „Ziarul Lumina”.

În Protoieria Ploiești, Parohia Radila își sărbătorește hramul, iar în Protoieria Vălenii de Munte se va prăznui hramul de către un sobor de preoți și mulți credincioși, la Parohia Măgurele I.

În județul Gorj Mănăstirea Cămărășasca va îmbrăca duminică, 29 august, haine de sărbătoare. Astfel, cu prilejul hramului, în ziua prăznuirii Tăierii capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.Biserica datează din anul 1780 fiind zidită de către Polcovnicul Mihai Coltescu in timpul Voievodului Alexandru Ipsilanti. Pictura este facută în fresca la 1831 de Matei și Gheorghe Zugravu.

Mănăstirea ‘Sf. Ioan Botezătorul’ din comuna Lipnița (jud. Constanța) își va serba hramul, mâine, 29 august. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie, iar credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul, aduse de o delegație a Mitropoliei Durostorului din Bulgaria.

În sărbătoare se află și Biserica ‘Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din Reuseni, sat situat la o distanță de aproximativ 15 km sud-est de municipiul Suceava. Această biserică este considerată a fi una din ultimele ctitorii ale lui Ștefan cel Mare, fiind construită în perioada 1503-1504. Ansamblul bisericesc din Reuseni a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004.

De asemenea, Mănăstirea de la Socolul de Câmpie, din județul Mureș, își va serba hramul, duminică 29 august. La hramul de la Mănăstirea Socolul de Câmpie va participa și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei care va fi însoțit de părintele Remus Onișor, consilier administrativ-bisericesc la Centrul eparhial. Mănăstirea Socolul de Câmpie a fost înființată în 1994, drept locaș al așezământului servind vechea biserică parohială cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Ansamblul monahal mai cuprinde un corp de chilii și stăreția precum și un altar de vară. Mănăstirea Socolul de Câmpie a fost transformată în mănăstire de maici în 1999.

În Arhiepiscopia Râmnicului, Mănăstirea Cornetu își va sărbătorii ocrotitorul. Mănăstirea Cornetu este fost schit de călugări și se află la aproximativ 50 km nord de Râmnicu Vâlcea, în satul Călinești. Schitul a fost ctitorit de vornicul Mareș Băjescu și soția sa Maria, în anul 1666. De asemenea, la Schitul Troianu se va serba hramul. După săvârșirea Sfintei Liturghii vor avea loc slujba Parastasului și o agapă frățească. Biserica schitului datează din secolul al XVIII-lea.

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, la Mănăstirea Cotmeana se va prăznui al doilea hram al acestui așezământ monahal, care a fost reînființat în 1991. Mănăstirea este ctitoria lui Radu I Voievod. Este un monument de sinteză reprezentativ pentru asimilarea și dezvoltarea arhitecturii muntenești din secolul al XIV-lea.

De asemenea, sărbătoare este și în municipiul Vaslui, unde credincioșii sărbătoresc hramul altei biserici ctitorite în anul 1490 de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. La început, această biserică a fost folosită ca paraclis al curții domnești, construit în memoria victoriei asupra turcilor la Podul Înalt.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopei Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică de hram la Schitul ‘Taierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezatorul’ din Borșa Pietroasa, Protopopiatul Vișeu.

În Episcopia Covasnei și Harghitei Mănăstirea Făgețel își va serba hramul. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Harghita și Covasna va oficia Sfânta Liturghie. La acest hram se va afla și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Mănăstirea Bic din Episcopia Sălajului se va bucura, în ziua hramului, de prezența Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, care va oficia Sfânta Liturghie cu acest prilej.

Comentarii Facebook


Știri recente