În ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Varlaam, Mănăstirea Bodești din județul Neamț își va serba cel de-al doilea hram

Moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași au fost aduse astăzi, 27 august, la Mănăstirea Bodești din județul Neamț, informează Radio TRINITAS. Moaștele vor fi așezate spre cinstire până în data de 30 august. Mănăstirea din localitatea Bodești, județul Neamț, își sărbătorește, luni 30 august, al doilea hram, pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei.

Participanții la sărbătoare vor putea asista la un program liturgic special după cum ne informează Părintele Protosinghel Ieronim Andrescu, starețul Mănăstirii Bodești: „Sâmbătă, 28 august, la ora 8:00 se vor oficia Acatistul Sfântului Vasile cel Mare, Ceasurile și Sfânta Liturghie, iar la ora 18:00 va avea loc Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul. Duminică, 29 august, la ora 8:00 se va oficia Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Ceasurile, Sfânta Liturghie, iar la ora 18:00 va avea loc Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Ierarh Varlaam, care va fi oficiată de preacuviosul părinte arhim. Horia Nichifor, starețul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhii din Iași. Luni, 30 august la ora 8:00 va fi oficiat Acatistul Sfântului Ierarh Varlaam, Ceasurile și Sfânta Liturghie. În cursul zilei de 30 august, după Sfânta Liturghie, moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare vor fi duse la Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași.

Mănăstirea ‘Sfântul Vasile cel Mare’ a luat ființă ca schit de călugări, sub jurisdicția Mănăstirii Bistrița, în anul 1996. Locul bisericii actualului așezământ a fost sfințit la 4 august 1996, de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Lucrările de ridicare a așezământului s-au făcut cu purtarea de grijă a arhim. Ciprian Zaharia. În iunie 2007, așezământul a fost ridicat la rang de mănăstire, iar la 30 august, în același an, biserica și paraclisul au fost sfințite de către Preafericitul Daniel, împreună cu un sobor de 12 arhierei, care au participat, la Mănăstirea Secu, la slujba de canonizare a Sfântului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei. Cu prilejul acestui eveniment, mănăstirea a primit o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Varlaam, acesta devenind, împreună cu Sfântul Vasile, ocrotitor al așezământului. În prezent, obștea mănăstirii numără zece viețuitori.

Comentarii Facebook


Știri recente