În ziua sărbătorii Sf. Arh. Mihail și Gavriil sute de biserici din Patriarhia Română își sărbătoresc hramul

Ziua de 8 noiembrie este una deosebită pentru Biserica Ortodoxă, deoarece astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cu această ocazie, mai multe biserici și mănăstiri din Patriarhia Română se vor îmbrăca în haine de sărbătoare, fiind săvârșite Sfânta Liturghie și slujbe de pomenire pentru ctitori și cei adormiți întru Domnul. Sfinții Voievozi, cum li se mai spune în popor Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, au fost cinstiți de întreaga suflare ortodoxă încă de la începuturile creștinismului, cultul lor fiind oficializat însă de Biserică începând cu secolul al V-lea.

Drept dovadă a marii evlavii pe care o avem noi, oamenii, către cei doi sfinți îngeri, ei sunt pictați pe ușile diaconești ale fiecărei catapetesme de biserici, unul străjuind intrarea în Sfântul Altar cu o sabie de foc în mână, iar celălalt ținând crini. De asemenea, în toată lumea ortodoxă, numeroase lăcașuri de închinăciune au fost ridicate în cinstea celor doi sfinți îngeri.

Una dintre mănăstirile care au drept ocrotitori pe Sfinții Arhangheli este Mănăstirea ‘Sfânta Maria – Cricov’, păstorită de protosinghelul Cleopa Florescu. Astăzi, obștea monahală este de două ori în sărbătoare, deoarece, pe lângă hram, se aniversează și împlinirea a 280 de ani de la construcția bisericii vechi de lemn (foto).

‘Sărbătoarea a început seara cu slujba Vecerniei, a Litiei și Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Dimineața, au loc slujba Aghesmei, Utrenia și Sfânta Liturghie, iar la final, slujba Parastasului pentru ctitori, pentru miluitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș de închinăciune care au trecut la Domnul’, a precizat părintele stareț Cleopa Florescu pentru Ziarul LUMINA.

Biserica veche a mănăstirii a fost construită în anul 1731, slujind o vreme drept lăcaș de închinăciune localnicilor din Luieriu – Reghin, județul Mureș, apoi o perioadă a fost dusă la Castelul Bran, însă aici nu își îndeplinea scopul pentru care a fost construită. Ajunge chiar muzeu la un moment dat, ca până la urmă să fie redată circuitului cultic, iar în anul 1956 a fost dezasamblată și transportată la Mănăstirea Cricov, unde se află și în prezent.

Din cauza faptului că biserica este veche și din cauza umezelii, lemnul din care este construită a început să fie afectat de o ciupercă, astfel că a fost nevoie să fie construită o altă biserică. Lucrările la aceasta au avansat, astfel că în momentul de față se lucrează la pictura sfântului lăcaș de închinăciune.

Sărbătoare este și la Mănăstirea Stavropoleos din Capitală, sfântul lăcaș monahal având ocrotitori și pe Sfinții Arhangheli. Credincioșii sunt așteptați astăzi la mănăstire pentru a cere mijlocire de la Dumnezeu prin cei doi sfinți și să aducă prinosul lor de rugăciune la acest așezământ monahal.

În Arhiepiscopia Bucureștilor sunt câteva zeci de biserici care au drept ocrotitori principali sau al doilea hram pe Sfinții Arhangheli. Mănăstirea Stavropoleos, Schitul Darvari, Biserica de la Mărcuța, cea de la Parcul Domeniilor, Manu Cavafu, Oțetari sunt doar câteva dintre lăcașurile de închinăciune din București puse sub ocrotirea acestor sfinți.

‘În cuprinsul protoieriei noastre, 12 parohii au ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, dintre care amintesc Parohia Brebu I, ctitorie voievodală a domnilor Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, o adevărată bijuterie arhitectonică, și Parohia Târgșorul Nou, tot monument istoric, care păstrează pictura lui Gheorghe Tattarescu, de asemenea, avem hramuri în orașul Câmpina și parohiile Bobolia, Telega I, Mericești, Dâmbu, Nedelea, Goruna, Urleta, Melicești, Trăisteni, Bordenii Mici, unde se finalizează lucrările de construcție la noua biserică parohială. După rânduială, în ajunul acestei sărbători închinate Sfinților Arhangheli, au participat preoții din împrejurimi împreună cu credincioșii lor, la Vecernie, Litie, iar astăzi, la Utrenie, Sfânta Liturghie, slujba de pomenire a ctitorilor, după care agapele frățești’, a precizat părintele protoiereu Costică Dumitru.

De asemenea, de praznicul Sfinților Mihail și Gavriil, Biserica ‘Sfinții Arhangheli’ din Craiova își serbează hramul, informează Ziarul Lumina, Ed. Oltenia. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu părintele paroh Mucică Daniel, inspector în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.

Biserica ‘Sfinții Arhangheli’ se numără printre cele mai vechi lăcașuri de cult din Oltenia. A fost zidită la începutul secolului al XVI-lea de frații Radu, Stroe și Preda Buzescu, căpitani în oastea domnitorului Mihai Viteazul. În decursul timpului, a suferit mai multe modificări din cauza cutremurelor care au lovit-o. Ultima mare lucrare de restaurare a fost făcută la începutul secolului trecut pe cheltuiala soților Gogu și Polina Vorvoreanu, a căror reședință se afla în vecinătate. În semn de recunoștință, mitropolitul Nifon Criveanu a stabilit, în ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, ca sfântul lăcaș să poarte și numele de ‘Biserica Gogu și Polina Vorvoreanu’.

Din patrimoniul cinstitului lăcaș de închinare fac parte obiecte de cult de o inestimabilă valoare. Printre acestea se numără o frumoasă colecție de icoane vechi, pictate în ulei și ferecate cu argint. Anul acesta în curtea bisericii a fost ridicată o frumoasă troiță în amintirea celor care pentru credința ortodoxă au suferit în lagărele și închisorile comuniste.

Își mai serbează hramul astăzi și una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Buzău, așezată pe Valea Nișcovului, Mănăstirea Barbu. La eveniment sunt așteptați numeroși oaspeți locali, dar și din împrejurimi, care vor să participe la această sărbătoare.

Sărbătoare la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Azi este mare sărbătoare în Arhiepiscopia Alba Iuliei, în ziua de pomenire a Soborului Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail, întrucât Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia își prăznuiește hramul. Programul slujbelor este cel obișnuit în zilele de praznic: în ajun, Vecernia Mare cu Litie, iar în ziua hramului, Utrenia și Sfânta Liturghie.

De asemenea, Mănăstirea Remetea din Arhiepiscopia Alba Iuliei își prăznuiește astăzi hramul. Mănăstirea Remetea este condusă de maica stareță Ana Mircea.

O altă mănăstire din Transilvania care își serbează astăzi hramul este cea de la Săpânța Peri din Protopopiatul Sighet, Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Mănăstirea Sfinții ‘Arhangheli Mihail și Gavriil’ din localitatea Apsa Mică, pe malul drept al Tisei, ctitorie din 1391 atribuită lui Sas Vodă, Balc Vodă și Drag Vodă, fiii lui Dragoș Vodă, este condusă de maica stareță Agnia Ciuban.

În Episcopia Covasnei și Harghitei își serbează hramul Schitul Dumbrăvioara din Protopopiatul Toplița, unde stareț este ieromonahul Colceriu Teodosie.

Comentarii Facebook


Știri recente