În ziua sărbătorii „Nașterea Maicii Domnului” zeci de biserici și mănăstiri din Patriarhia Română își serbează hramul

Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc. Zeci de biserici parohiale și mănăstiri din țară îmbracă astăzi, 8 septembrie, haine de sărbătoare. După ce, ieri-seară, în biserici s-a oficiat slujba Vecerniei, astăzi se va săvârși slujba Sfintei Liturghii. În zi de hram, credincioșii organizează agape creștine, dând de pomană de sufletul celor adormiți.

În Capitală se află în sărbătoare opt parohii. La parohiile Bumbăcari și ‘Nașterea Maicii Domnului’ – Ghencea din Protoieria I Capitală, Floreasca și Sfânta Maria Herăstrău din Protoieria II, Eroilor Martiri, Foișor și Zlătari din Protoieria III, după Sfânta Liturghie se săvârșesc slujbe de pomenire pentru ctitori, agape, precum și alte manifestări religios-culturale dedicate Maicii Domnului.

La Biserica Zlătari din Capitală, chiar dacă se află în plin proces de consolidare, restaurare și împodobire, credincioșii sunt așteptați să vină la slujba hramului, la care va participa și părintele protopop Dinu Pompiliu. ‘Astăzi sărbătorim hramul principal al bisericii, care a fost dat de ctitor pe la anul 1860, atunci când s-a sfințit biserica de mitropolitul Nifon al Țării Românești. Întrucât hramurile sunt foarte apropiate, putem spune că, la Biserica Zlătari, sărbătoarea începe de la 8 septembrie și se termină la 2 octombrie. Aseară am săvârșit slujba Privegherii cu Acatistul Maicii Domnului, iar astăzi, după Sfânta Liturghie, vom săvârși slujba de pomenire a ctitorilor trecuți la Domnul’, a spus părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. La Biserica Zlătari, pe lângă ampla lucrare administrativă, se desfășoară și activități educativ-catehetice prin programul ‘Hristos împărtășit copiilor’, precum și diverse acțiuni social-filantropice. În colaborare cu Serviciul de asistență socială al Protoieriei III Capitală, bolnavii de la Spitalul ‘Sfântul Luca’ sunt vizitați săptămânal de un grup de credincioși ai Parohiei Zlătari.

În Protoieria Ploiești își prăznuiesc hramul șase biserici, în Protoieria Vălenii de Munte sunt în sărbătoare cinci biserici, iar în Protoieria Câmpina, slujitorii și credincioșii de la 15 biserici își prăznuiesc ocrotitoarea. ‘Sărbătoarea hramului a început de ieri-seară cu săvârșirea Vecerniei, Litiei și slujbei Acatistului Nașterii Maicii Domnului, urmând ca astăzi să se oficieze Utrenia, Sfânta Liturghie și, potrivit rânduielilor tipiconale, pomenirea ctitorilor și binefăcătorilor adormiți întru Domnul. De asemenea, pentru noi este o mare bucurie să avem la Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Bușteni pe Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care va oficia Sfânta Liturghie Arhierească’, a declarat părintele protoiereu Costică Dumitru al Protoieriei Câmpina pentru „Ziarul Lumina”.

La Mănăstirea ‘Dintr-un Lemn’ din Arhiepiscopia Râmnicului se va prăznui hramul Nașterii Maicii Domnului. Mănăstirea, situată pe Valea Otăsăului, în comuna Frâncești, a fost ridicată în primele decenii ale secolului al XVI-lea, potrivit unei vechi tradiții locale, dintr-un singur stejar. Prilej de bucurie va fi și la mănăstirile Jgheaburi și Ostrov, din Arhiepiscopia Râmnicului, dar și la mănăstirile Sihăstria, Tazlău din Neamț, Slănic din Argeș și multe altele.

Inaugurarea unei colecții de artă bisericească la Pissiota

Cu prilejul hramului, la Mănăstirea Pissiota din Arhiepiscopia Bucureștilor va fi inaugurată o colecție de artă bisericească. ‘Într-un spațiu special amenajat s-a organizat, după o anumită tematică, o colecție care este singura de acest gen din țară, deoarece nu există în România un muzeu care să-i învețe pe vizitatori ce înseamnă viața monahală, care a fost rolul mănăstirilor în istoria poporului român sau care este specificul vieții monahale. Colecția începe cu o încăpere în care se găsesc documente și fotografii referitoare la viața ctitorului și a familiei sale. Muzeul de la Mănăstirea Pissiota va fi și o mică școală deoarece va putea găzdui diverse activități educative pentru adulți și copii’, a declarat prof. Victor Simion, coordonator al Centrului de pregătire profesională pentru patrimoniu.

În ajunul praznicului închinat Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba Vecerniei în Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ din localitatea Răzoare, com. Oltina, și a vizitat Mănăstirea ‘Nașterea Maicii Domnului’, Deleni, și Biserica ‘Sfânta Maria’ – Far, din Constanța. Astăzi, ierarhul Tomisului săvârșește, înainte de Sfânta Liturghie, slujba de sfințire a picturii Bisericii ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Eforie Nord.

Slujiri arhierești la mănăstirile din Ardeal

De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului își prăznuiește hramul și unul dintre cele mai frumoase și cunoscute lăcașuri de cult din Buzău, monument istoric și de arhitectură, cunoscut drept Biserica Greci. La eveniment vor participa numeroși credincioși, veniți din tot județul, care doresc să se bucure de această sărbătoare. Numele lăcașului, Greci, vine de la negustorii din Grecia, care se numără printre ctitorii monumentului. La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Laurențiu va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea din comuna Nocrich-Hârtibaci, județul Sibiu, iar la Mănăstirea Recea de lângă Târgu-Mureș va sluji Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în timp ce Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Moglănești, localitatea Toplița, județul Harghita.

Numeroase biserici din Transilvania și Banat au ca hram ‘Nașterea Maicii Domnului’. Astfel, în Timișoara, azi este sărbătoare la Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’. În Episcopia Maramureșului și Sătmarului, printre bisericile și mănăstirile care își serbează hramul se află Mănăstirea Chiuzbaia din Protopopiatul Baia Mare și Mănăstirea Ruoaia din Protopopiatul Lăpuș. În Episcopia Sălajului își serbează hramul Schitul Marca.

De asemenea, Mănăstirea ‘ Nașterea Maicii Domnului’ din comuna Alexandru Vlahuță, județul Vaslui își serbează hramul. Cu acest prilej,Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, informează episcopiahusilor.ro. Tot astăzi, Preasfinția Sa va instala noul stareț al acestei mănăstiri în persoana Preacuviosului Ieromonah Zaharia Curteanu, căruia îî va conferi și rangul de protosinghel.

Comentarii Facebook


Știri recente