În ziua prăznuirii Sfântului Gheorghe Mănăstirea buzoiană Ciolanu și-a serbat ocrotitorul

A fost hram de Sfântul Gheorghe și la Mănăstirea Ciolanu, din județul Buzău. Amplasată într-un decor de vis, între păduri dese și aproape neumblate, lângă Tabăra de Sculptură Măgura, mănăstirea s-a bucurat de sărbătoarea patronului spiritual. Este singura mănăstire din Buzău atestată documentar încă din secolul al XVI-lea. Are două biserici: cea veche, al cărei hram a fost serbat de Sfântul Gheorghe, și biserica nouă, ctitorită de Episcopul Chesarie al Buzăului, în 1825, cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel.

Conform documentelor, Biserica veche ar fi ctitoria Doamnei Neaga, soția lui Mihnea Turcitul. În secolul al XVII-lea, mănăstirea a fost închinată grecilor, ceea ce a dus la pustiirea lăcașului. Cel care avea să reorganizeze mănăstirea, să-și recapete strălucirea spirituală de altădată, a fost Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, care a adus aici, în 1763, 12 călugări moldoveni și munteni. Mănăstirea este menționată ultima dată în Evul Mediu. În 1766, apoi, mănăstirea dispare aproape un secol din scrierile istorice. La Ciolanu și-au găsit liniștea sufletească personalități marcante ale spiritualității românești. Printre acestea, Varlaam Protosinghelul, compozitor de muzică psaltică, îngropat în cimitirul mănăstirii, Gherontie Schimonahul, culegător de texte patristice. De asemenea, părintele Dometie Manolache, din Buzău, care a venit cu câteva maici de la Mănăstirea Râmeț din Ardeal la Mănăstirea Rătești, unde funcționa o școală de maici pentru deprinderea corectă a vieții monahale, reînviind astfel biserica din Râmeț.

Aici sunt moaștele mai multor sfinți

Mănăstirea deține și un muzeu unde se află icoane, unele pictate prin 1886, de Gheorghe Tattarescu, nepot al lui Nicolae Teodorescu Pitarul care a zugrăvit biserica mare, dar și o icoană bizantină, pictată la Athos, ce îl înfățișează pe Sf. Gheorghe, sau o copie (din 1925) a icoanei Maicii Domnului cu Pruncul de la Dălhăuți. Tot aici găsim un semn de prețuire din partea Patriarhului de Constantinopol, Ioachim al IV-lea, datat 1909. În biserica nouă se află moaștele mai multor sfinți: Gheorghe, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit, Mercurie, Pantelimon, Haralambie și Parascheva, informează ‘Ziarul Lumina’.

Comentarii Facebook


Știri recente