In ziua de 8 februarie 2003, in sala Dr. Iustin Moisescu de la Centrul eparhial Iasi s-a desfasurat intrunirea anuala a Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor

Lucrarile au inceput cu slujba de Te Deum (o rugaciune de multumire) oficiata de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei in Catedrala mitropolitana, la ora 9:00. Adunarea eparhiala a fost onorata si de vizita si alocutiunea D-lui Academician Razvan Teodorescu, Ministrul Culturii si Cultelor si Senator de Iasi. In fata adunarii, conducatorii sectoarelor Centrului eparhial au prezentat rapoarte de activitate pe anul 2002. Dupa audierea acestor rapoarte in plenul Adunarii si dupa discutarea lor in comisii, in final, Adunarea eparhiala a aprobat urmatoarele:

1. Rapoartele de activitaste pe anul 2002;

2. Bugetul Arhiepiscopiei Iasilor pentru anul 2003;

3. Infiintarea unui nou sector, si anume Sectorul silvic si agricol, care va coordona administrarea terenurilor forestiere si agricole, in mod unitar si solidar, in conformitate cu nevoile sociale si misionare ale eparhiei.

4. Subunitatile centrului eparhial care desfasoara activitati social caritative vor coopera cu o noua fundatie filantropica Solidaritate si Speranta, al carei actionar unic este Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

5. Continuarea si intensificarea lucrarilor la centru medical Providenta, precum si la caminele de batrani de la manastirile Neamt, Varatec si Miclauseni.

6. Continuarea lucrarilor de consolidare si restaurare a cladirii Facultatii de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi.

7. Continuarea lucrarilor de constructie si activitatilor de dotare a noului spatiu al Seminarului Teologic Sf. Vasile cel Mare din Iasi. Noul edificiu va fi dat in folosinta in toamna acestui an, la aniversarea a 200 de ani de la infiintarea primului seminar teologic din tara, la Manastirea Socola in anul 1803.

8. Continuarea si amplificarea proiectelor social-caritative din Arhiepiscopia Iasilor, unele desfasurate in cooperare cu alte institutii din Romania si din strainatate.

9. A apreciat si incurajat activitatile didactice si social-misionare ale scolilor teologice din eparhie, mai ales cele ale Facultatii de teologie ortodoxa Dumitru Stanuloae, ale celor sase seminarii teologice si ale celor doua scoli de cantareti bisericesti.

10. A considerat benefica si si necesara intensificarea activitatilor cultural-misionare ale Institutului Trinitas (radio, editura, tipografie), ale institutului Ecumenic Sf. Nicolae ale centrului de pelerinaj Sf. Parascheva – Iasi si ale centrului cultural – pastoral Sf. Daniil Sihastru – Durau. S-a subliniat necesitatea urgenta a extinderii ariei de emisie a postului de radio Trinitas pe tot cuprinsul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

11. A manifestat interes si sustinere pentru programele cultural misionare legate de aniversarea a 100 de ani de la nasterea marelui teolog roman Dumitru Staniloae.

12. A recomandat intensificarea sustinerii activitatilor Arhiepiscopiei Iasilor de catre asociatiile ortodoxe laice, institutii de stat locale, firme, unitati comerciale si alte institutii, mai ales in domeniu constructiei locasurilor de cult si la programelor social-caritative ale bisericii.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente