In zilele de 2 – 3 martie 2005, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti s-au desfasurat lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

In zilele de 2 – 3 martie 2005, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST al Romaniei, s-au desfasurat lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

In deschiderea lucrarilor, a fost tinut un moment de reculegere in memoria Prea Sfintitului Episcop vicar Gherasim Putneanul al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, trecut la Domnul in decembrie 2004.

Desfasurata sub semnul aniversarii a 120 de ani de la recunoasterea Autocefaliei si a 80 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhat a Bisericii Ortodoxe Romane, pe ordinea de zi a sesiunii de lucru a Sfantului Sinod s-au aflat teme referitoare la slujirea pastoral-misionara si misiunea sociala a Bisericii, viata monahala, invatamatul teologic si religios in scolile publice, viata comunitatilor ortodoxe romanesti din jurul granitelor tarii si diaspora, relatiile externe bisericesti, participari ai unor membri ai Sfantului Sinod si ale altor teologi ortodocsi romani la intruniri internationale ortodoxe si ecumenice, alte probleme curente ale vietii bisericesti.

Dintre hotararile adoptate mentionam:

– Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane este de acord cu hotararea Consiliului National Bisericesc privind construirea ansamblului Catedralei Mantuirii Neamului pe Dealul Arsenalului din Bucuresti, amplasament propus de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti.

– Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat propunerile de implicare a Bisericii Ortodoxe Romane in Campania Nationala de Educatie pentru Sprijinirea Familiei si Drepturile Copilului in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, precum si in proiectul Consolidarea initiativelor comunitare de prevenire si combatere a HIV/SIDA si a violentei in familie in Romania, in parteneriat cu Organizatia Internationala pentru Caritate Crestin Ortodoxa (IOCC).

– In legatura cu restructurarea invatamantului teologic universitar, in spiritul prevederilor Chartei de la Bologna, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat sa solicite Ministerului Educatiei si Cercetarii sa aprobe pentru specializarea Teologie Pastorala urmatoarea structura: studii de licenta de 4 ani (in loc de 3 ani), perioada minima necesara unei pregatiri temeinice, 2 ani studii de masterat, respectiv 3 ani studii de doctorat.

– Membrii Sfantului Sinod au evaluat activitatea pastoral-misionara desfasurata in anul 2004 in spitale, armata, unitatile militare din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, penitenciare, precum si a asociatilor si fundatiilor care functioneaza cu binecuvantarea Sfantului Sinod.

– Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a formulat o Scrisoare pastorala catre clerul si credinciosii ortodocsi in legatura cu colecta ce va fi organizata in toate bisericile si manastirile in Duminica Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Pasti, 20 martie 2005) pentru Fondul Central Misionar, destinat lucrarii misionare, sociale si caritative a Bisericii Ortodoxe Romane.

– La propunerea Inalt Prea Sfintitului Iosif, Parintele Arhimandrit Marc Alrich a fost ales Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala.

– In legatura cu dialogul cu Patriarhia Moscovei, Biserica Ortodoxa Romana isi manifesta disponibilitatea pentru continuarea acestuia.

– Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane multumeste preotilor si credinciosilor ortodocsi pentru rezultatele colectei, in valoare de aproximativ 20 miliarde lei, organizata in Patriarhia Romana pentru ajutorarea sinistratilor cutremurului din Asia de Sud-Est.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

Comentarii Facebook


Știri recente