In zilele de 10 si 12 februarie 2004, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, sub presedintia PF Teoctist, se desfasoara lucrarile Sf. Sinod al BOR.

In zilele de 10 si 12 februarie 2004, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, se desfasoara lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Pe langa problemele curente ale vietii bisericesti aflate pe ordinea de zi, Sfantul Sinod isi va preciza punctul de vedere in problema implicarii clerului ortodox in viata politica.

Despre istoricul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si cum este el structurat ne-a oferit Pr.Conf.Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Sfantul Sinod este cea mai inalta autoritate a unei Biserici. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane isi are inceputurile inca din vremea domnitorului Unirii Principatelor Moldova si Tara Romaneasca Alexandru Ioan Cuza, care s-a ocupat si a initiat o serie de reforme care priveau atat Statul, cat si Biserica. Referitor la Biserica, inca din anul 1864 a luat mai multe masuri intre care si aceea de a se constitui Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, masura care a fost luata printr-un decret, ce a si fost aprobat intrucat, pana la data amintita, fiecare tara avea cate un mitropolit si episcopii sufragani. In anul 1885, la 25 aprilie, Biserica Ortodoxa din nou infiintatul stat Romania a devenit autocefala. In anul 1918 a avut loc Unirea cea Mare care a dus in anul 1925, dupa Constitutia din 1923, la constituirea Patriarhatului, la ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rangul de Patriarhie, cand s-a constituit si Sfantul Sinod al Romaniei Mari. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a dat un Statut de Organizare in 1925, Statut care a fost refacut in anul 1948 si care este si astazi in vigoare cu anumite modificari. Deci, Sfantul Sinod este autoritatea cea mai inalta a Bisericii Ortodoxe Romane. Termenul de ‘sinod’ provine din limba greaca si inseamna ‘adunare’. El corespunde termenului slav ‘sobor’ si termenului latin ‘conciliu’. Sfantul Sinod cuprinde pe patriarhul Bisericii ortodoxe Romane, care este si presedinte, pe mitropolitii, cinci in cazul de fata, pe toti arhiepiscopii, episcopii, episcopii vicari si arhiereii vicari din cuprinsul tarii noastre, din afara hotarelor tarii noastre, dar care tin de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ei numindu-se Biserica Ortodoxa Romana din Diaspora. Sfantul Sinod se intruneste in sesiune ordinara de doua ori pe an, de obicei primavara si toamna, si cand este nevoie. Intre cele doua sesiuni ordinare se intruneste doar Sinodul permanent care este alcatuit din patrtiarh ca presedinte si din mitropolitii tarii.’

Astazi,de la ora 09.00, sub presedentia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist are loc la Palatul Patriarhiei sedinta Adunarii Nationale Bisericesti a Bisericii Ortodoxe Romane.

Adunarea Nationala Bisericeasca, formata din membrii Sfantului Sinod si din cate trei reprezentanti ai fiecarei eparhii, respectiv 2 mireni si 1 cleric, desemnati de Adunarile Eparhiale respective pentru o perioada de 4 ani, este forul reprezentativ central al Bisericii Ortodoxe Romane pentru toate problemele administrative si economice, care evalueaza intreaga activitate a Bisericii Ortodoxe Romane din anul 2003, sub aspect pastoral-misionar, social-caritativ, organizatoric, administrativ, al invatamantului teologic si religios in scolile publice, vietii monahale, relatiilor externe bisericesti etc.

Comentarii Facebook


Știri recente