În Urziceni se construiește a patra biserică

Parohia „Sfântul Nicolae”, înființată în anul 2003, este cea mai tânără parohie a orașului Urziceni. În anul 2005 a fost sfințit locul și pusă piatra de temelie pentru a patra biserică din Urziceni, ce va purta hramul „Sfânta Mironosiță Maria Magdalena”. Pe lângă activitatea administrativ-gospodărească, aici se desfășoară și activități sociale și catehetice.

Biserica este situată în partea de nord a orașului, corespunzând zonei industriale a urbei ialomițene. În această zonă a orașului nu a existat multă vreme o biserică, dar pentru numărul crescând al credincioșilor care viețuiesc în această parte a orașului, existența unui lăcaș de închinare a devenit o necesitate.

Pe lângă creșterea numărului de credincioși în această parte a orașului, un alt motiv care a determinat începerea demersurilor pentru ridicarea unei biserici situată în mijlocul credincioșilor de aici a fost și distanța considerabilă față de biserica în jurul căreia credincioșii se adunau euharistic.

În anul 2003, la inițiativa vrednicului de pomenire protoiereu părintele Stelian Băducu, mutat de curând la Domnul, și cu ajutorul părintelui Panfil Dorinel s-au făcut demersurile pentru ridicarea unei biserici în acest cartier numit „Ceramica”. După ce Consiliul Local a pus la dispoziția noii parohii un teren necesar pentru clădirea sfântului lăcaș, a fost adusă, din zona Sucevei, o bisericuță din lemn care va constitui locul sfânt de adunare și rugăciune al credincioșilor din această parte a orașului, până când se vor termina lucrările începute pentru construirea bisericii de zid.

În anul 2005 a fost sfințit locul și pusă piatra de temelie pentru a patra biserică din Urziceni, ce va purta hramul „Sfânta Mironosiță Maria Magdalena”.

După ce a văzut dorința oamenilor de a avea un lăcaș al lor de închinare și după ce a primit un ajutor important din partea consiliului local și o subvenție de la Secretariatul de Stat pentru Culte, părintele Ovidiu Dincă, actualul paroh al bisericii, numit aici în anul 2007, a demarat lucrările la temelia și pardoseala noii biserici, fiind apoi achiziționată și o cantitate semnificativă de material de construcție.

La nivel social, parohia „Sfântul Nicolae” colaborează foarte bine cu Protoieria Urziceni și cu Fundația „Sfânta Treime”, ceea ce intensifică și activitatea social-misionară în această mică parohie. „Dificultatea unei mai rodnice activități, bazată în mod deosebit pe socializare și comuniune, constă în faptul că parohia este destul de eterogenă și tânără, neexistând o unitate de principii, tradiții, manifestări. Rolul de coeziune socială îi revine în mod deosebit Bisericii, înțeleasă ca Trup mistic al Domnului Hristos, membrilor comitetului parohial. Însă credem că, unde lucrarea este luată de jos, se pot imprima direcțiile activităților dintru început, fără alte adaosuri nefolositoare”, ne-a declarat părintele Dincă.

Pe lângă obișnuitele slujbe religioase săvârșite în timpul duminicilor și sărbătorilor religioase și cele legate de ierurgii, în fiecare vineri are loc o întâlnire catehetică, fiind precedată de slujba acatistului sau de Taina Sfântului Maslu. O temă centrală, din care derivă multe subiecte de discuție în cadrul catehezei, o constituie tocmai neuniformitatea tradițiilor, enoria fiind formată din credincioși din diverse zone ale Bărăganului și chiar din alte provincii ale țării. În perioada vacanței școlare, participarea la cateheza parohială constituie un prilej de comunicare și comuniune cu și între tineri.

„Biserica reprezintă extensia împărăției lui Dumnezeu în lume, pridvorul împărăției cerurilor. Ea se află întotdeauna lângă om, pentru om și pentru a-l ridica de pe pământ la cer. Respectând această învățătură soteriologică a teologiei creștine, deși tânără ca moment al nașterii și redusă ca întindere, Biserica „Sfântul Nicolae” din Urziceni, privită ca o comuniune în Hristos, cheamă omul să-l privească pe celălalt om și împreună să-L privească și să-L dorească pe Dumnezeu”, ne-a mai spus părintele Ovidiu Dincă.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente