In urma cu doua zile s-a incheiat la Botosani tabara de creatie plastica ‘Io, Stefan Voievod”

In anul 2004, cand se comemoreaza 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a dreptcredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant , printre manifestarile organizate in judetul Botosani s-a inscris si Tabara de creatie plastica ‘Io, Stefan Voievod’. Reunind pictori, graficieni, sculptori din Republica Moldova, Ucraina, Bucuresti si din toate judetele Moldovei, tabara, organizata in perioada 27 mai – 8 iunie 2004, a oferit posibilitatea artistilor sa-si manifeste talentul si imaginatia, sa ofere lucrari valoroase dedicate domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, cel in care ‘gasise poporul romanesc cea mai curata si mai deplina icoana a sufletului sau’, dupa cum nota Nicolae Iorga. Aceste cuvinte, apartinand profesoarei Dana Petrariu, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Botosani, au prefatat ieri, la orele 12:00, vernisajul expozitiei de pictura si sculptura, cuprinzand lucrarile realizate in Tabara Nationala de Creatie, ‘Io, Stefan Voievod’ de la Agafton, organizata la galeriile ‘Stefan Luchian’. Cu acest prilej, a fost lansat un reusit (si util) pliant al manifestarii, cuprinzand reproduceri color ale lucrarilor concepute si finalizate in tabara precum si scurte biografii ale celor 14 participanti.

‘Sunt picturi, sculpturi si lucrari grafice realizate de artisti din generatii diferite, fiecare aducand, cu mijloace specifice genului, un omagiu lui Stefan cel Mare. Dar nu varsta participantilor si nici experienta profesionala nu conteaza pana la urma. Important este sa-ti urmezi firea, crezul artistic, deoarece orice deturnare inseamna lipsa de sinceritate’, a declarat prof. Teodor Valenciuc, membru al Uniunii Artistilor Plastici Romania, filiala Botosani.

‘A fost o tabara fulger, o editie aproape unica, deoarece urmatoarea va avea loc peste 100 de ani si nu se stie cati dintre noi vor mai putea participa. Desi au fost presati de timp, toti artistii prezenti au fost multumiti si au fost de-a dreptul incantati de peisajele frumoase de la Agafton. Important e faptul ca lucrarile cu semnificatia ‘Io, Stefan Voievod’ s-au conceput deocamdata in imaginea fiecarui artist, urmand ca ulterior unele din ele sa fie chiar definitivate’, a declarat, nelipsit de umor, profesorul Victor Hreniuc, coordonatorul taberei de creatie de la Agafton.

In prezenta autoritatilor locale si a unui mare numar de oameni de cultura, toti cei 14 artisti participanti au primit superbe trofee personalizate, constand din statuete in miniatura cu bustul lui Stefan cel Mare, si diplome de participare. Manifestarea a fost pigmentata si cu cateva scurte programe artistice, oferite de solista Petronela Rusu si de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodoxa Sfantul Gheorghe din Botosani.

Comentarii Facebook


Știri recente