In toate lacasurile de cult s-a oficiat sfintirea cea mare a apei

In aceasta zi, Ajunul Bobotezei, in toate lacasurile de cult s-a oficiat slujba Aghiesmei celei Mari sau sfintirea cea mare a apei. Parintele Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din judetul Iasi, ne-a vorbit despre semnificatiile acestei slujbe, precum si despre semnificatiile sfintirii caselor de catre slujitorii altarelor: ‘O slujba deosebit de importanta care se face in Ajunul Bobotezei, in toate bisericile de parohie si in toate manastirile, este slujba Aghiesmei celei Mari. Sfintirea cea mare a apei este slujba ce se savarseste de obicei la Boboteaza. In Ajunul Botezului, preotii savarsesc sfintirea mare a apei pentru a merge la casele credinciosilor din parohia respectiva, iar in manastire pentru a merge pe la chiliile parintilor care vietuiesc in manastire, pentru a sfinti casele credinciosilor, gospodaria lor, fiind o binecuvantare pentru cei care primesc pe preot cu Sfanta Cruce si cu Aghiasma cea Mare’.

Totodata, arhim. Dosoftei Scheul ne-a vorbit si despre semnificatiile si importanta Aghiesmei Mari: ‘Aceasta slujba este savarsita in amintirea Botezului Domnului in raul Iordan si a aratarii sau epifaniei Sfintei Treimi. Sfintirea apei se face prin invocarea puterii Duhului Sfant. Puterea aghiezmei este foarte mare, pentru cei ce cred. Ea se ia spre sanatatea sufletului si a trupului, spre tamaduirea de toata boala si de toata neputinta. Ea se foloseste la sfintirea locasului de cult, a vaselor de cult bisericesti, a vesmintelor liturgice, a caselor de locuit, a izvoarelor de apa si a gradinilor roditoare, deoarece stim ca 8 zile de la Botezul Domnului toata firea apelor se sfinteste. Totodata, Aghiasma cea Mare mai este indicata de catre preotul duhovnic atunci cand nu poate impartasi pe cineva, care primeste canon, fiind oprit de la Sfanta Impartasanie. Din Ajunul Botezului, timp de 8 zile, in fiecare dimineata, inainte de masa, se ia Aghiasma cea Mare, iar dupa aceea se ia anafura’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…