In toate bisericile ortodoxe se va oficia in aceasta dupa amiaza slujba Deniei Canonului cel Mare al Sf. Andrei Criteanul. Canonul Sf. Andrei Criteanul este specific perioadei Sf. si Marelui Post. El s-a citit in prima saptamana din acest post, in zilele de luni, marti, miercuri si joi, dar acest canon va fi reluat integral astazi, in cadrul slujbei Deniei. Despre slujba Deniei Canonului cel Mare al Sf. Andrei Criteanul ne-a vorbit protos. Teofil Anastasoaie, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’din Bucuresti si slujitor la Catedrala patriarhala din Capitala: ‘Denia este slujba Utreniei care se savarseste de seara, in cadrul unei slujbe de Priveghere. Miercuri seara i se adauga acestei slujbe de Utrenie Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul, canon care s-a savarsit si in saptamana I a Postului Mare, fiind un canon de pocainta care cuprinde peste 300 de strofe, in care Sf. Andrei evoca personaje biblice ale Vechiului si Noului Testament, si ne pune inainte modele de pocainta, modele de virtute, astfel incat noi sa putem sa le urmam in ascendenta noastra duhovniceasca. Este o slujba mai lunga pentru ca este imbinata cu slujba Utreniei si pentru aceasta solicita credinciosul la o nevointa sporita. Canonul Sf. Andrei Criteanul a fost randuit de Sf. Parinti pentru a se savarsi in perioada postului, in prima si in aceasta a V-a saptamana, pentru a da posibilitatea credinciosului de a-si masura distanta duhovniceasca dintre ei si modelele virtutii. In limba greaca, ‘canon’ inseamna ‘masura’, fiind de fapt o unitate de masura cu care se masurau distantele, iar in sens duhovnicesc canonul este pentru noi o masurare a distantei dintre starea sufleteasca a noastra si modelele de virtute pe care ni le pune inainte Sf. Andrei Criteanul’. Tot in aceasta saptamana, in dupa amiaza zilei de vineri, se va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri.
Pilda fiului risipitor este un simbol al Tainei Spovedaniei: Patriarhul Daniel
„Pilda fiului risipitor, care se întoarce la casa tatălui său după o experienţă dureroasă a înstrăinării de Dumnezeu şi a împătimirii în multe desfătări, este un simbol al Tainei Spovedaniei”, a explicat Patriarhul României în…
Întoarcerea Fiului Risipitor | Judecăm rătăcirea celorlalți şi nu luăm seama la a noastră, spune Pr. Necula
Meditaţia părintelui Constantin Necula pe seama Pildei Fiului Risipitor evidenţiază un aspect întâlnit constant şi în societatea actuală: „atitudinea noastră, des, prea des îngăduită, prin care judecăm rătăcirea celorlalți neluând seama la a noastră”. „Din…
7 cuvinte ale unuia dintre sfinții ocrotitori ai diasporei
Vă prezentăm șapte cuvinte ale Sfântului Ioan Casian, unul dintre ocrotitorii diasporei române: Dacă voim să smulgem din inimile noastre poftele trupeşti, trebuie să plantăm în locul lor imediat plăcerile duhovniceşti, pentru ca sufletul nostru…
Când va avea loc hirotonia celor doi ierarhi aleși
Arhimandriții Nichifor Horia și Nestor Dinculeană vor fi hirotoniți arhierei în data de 7 martie, anunță Biroul de Presă al Patriarhiei Române. Cei doi au fost aleși în ultima ședință a Sfântului Sinod. Arhim. Nichifor…
Sf. Cuv. Ioan Casian, ocrotitor spiritual pentru doi ierarhi români
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, îşi serbează duminică, 28 februarie 2021, onomastica. Sfântul Cuvios Ioan Casian este ocrotitorul spiritual al celor doi ierarhi.…