In sedinta Sfantului Sinod din 4-5 iulie s-a aprobat Ridicarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala la rangul de mitropolie

Tot in aceasta sedinta, au fost alesi inca patru episcopi vicari pentru Mitropolia Olteniei, Arhiepiscopia Bucurestilor si Arhiepiscopia Europei Occidentale:

1. P. Cuv. Arhimandrit Nicodim Nicolaescu

S-a nascut la data de 6 aprilie 1962, in comuna Godeanu, judetul Mehedinti, fiind primul din cei patru copii ai parintilor sai Dumitru si Maria Nicolaescu. A absolvit Scoala generala din comuna Godeanu. Dupa ce a absolvit clasele a IX-a si a X-a, a urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova (1979-1984) si ale Facultatii de Teologie din Bucuresti (1989-1993). Din anul 1997 si-a continuat studiile in Grecia: 1997-1998 curs intensiv de limba greaca la Facultatea de Filosofie si Litere din Atena; 1998-2000 cursuri de masterat in Teologie la Facultatea de Teologie din Atena. Si-a sustinut lucrarea de masterat cu titlul Traditia neoisihasta romaneasca de dupa Sf. Paisie Velicikovski si pana in zilele noastre, lucrare in curs de tiparire in Grecia. In prezent este doctorand la Sectia de Patrologie si Istoria dogmelor din cadrul Facultatii de Teologie din Atena.

A intrat in manastire in anul 1979 la Schitul Topolnita pe care a pastorit-o ca staret intre anii 1990-1991. Din anul 1991 si pana in anul 2000 a fost staret al Manastirii Vodita. In anul 2001 a fost transferat la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, in cadrul Sectorului Biserica si societatea.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 4 -5 iulie a.c., l-a ales in functia de episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, cu titulatura de Gorjeanul.

2. P. Cuv. Arhimandrit Gurie Georgiu

S-a nascut la data de 31 decembrie 1968 in localitatea Huta-Chiuiesti din judetul Cluj. Dupa absolvirea Scolii generale, a urmat cursurile Liceului Traian Vuia din Cluj-Napoca.

In anul 1988 a intrat in monahism ca frate la Manastirea Lainici, in acelasi an inscriindu-se si la Seminarul Teologic Craiova pe care l-a absolvit in anul 1992. Devine secretar de cabinet al Mitropolitului Olteniei Nestor Vornicescu si Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, urmand totodata cursurile Facultatii de Teologie din Craiova. Tuns in monahism in 1990, ajunge in 2001 la treapta de arhimandrit.

Din anul 1996 a studiat la Padova, in Italia, mai intai la Facultatea de Teologie Catolica si apoi la Institutul de Teologie Pastoral-Misionara, in februarie 2001 sustinandu-si lucrarea de masterat Noile miscari religioase in Biserica Catolica Italiana.

Este initiatorul infiintarii comunitatilor ortodoxe romane din Padova, Portedone, Treviso, Verona. A infiintat ziarul Lumina Lina al Parohiei Ortodoxe Romane din Padova, fiind si autor a diferite articole in presa religioasa din Italia. In 1999 a publicat in calitate de co-autor volumul Meditatii duhovnicesti la sfarsit de modernitate.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 4 -5 iulie a.c., l-a ales in functia de episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, cu titulatura de Strehaianul.

3. P. Cuv. Protosinghel Varsanufie Gogescu

S-a nascut la data de 24 ianuarie 1968 in Bucuresti. Dupa Scoala generala a urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucuresti (1985-1990) si ale Facultatii de Teologie, sectia Pastorala din cadrul Universitatii Bucuresti (1990-1994).

A fost redactor la Revista de apologetica ortodoxa Martyria(1993-1996) iar intre anii 1996-1999 a fost redactor la agentia ortodoxa de presa Praxis. Este, de asemenea, colaborator al periodicelor bisericesti Glasul Bisericii si Vestitorul ortodoxiei.

Intre anii 1990-1998 a fost profesor de Religie la scolile 206 si 191 din Bucuresti unde a infiintat cercuri si cabinete de Religie, a editat revista pentru copii Floarea darurilor, a scris piese in versuri pentru serbarile scolare. Timp de un an (1997-1998) a fost metodist pentru disciplina Religie in sectorul 6 al Municipiului Bucuresti.

In aprilie 1998 a fost inchinoviat si tuns in monahism la Sfanta manastire Slanic din judetul Arges, unde isi petrecea toate vacantele inca din primul an de facultate. Din vara anului 1998 a fost transferat la Seminarul Teologic din Bucuresti unde a activat ca profesor spiritual pana in anul 2001. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti l-a numit Consilier cu activitatea educativa si spirituala cu rang onorific de Director adjunct al Seminarului Teologic din Bucuresti.

Pentru ca in anul 1999 a fost reactivata Manastirea Radu-Voda, a fost numit staret iar din noiembrie acelasi an a fost numit exarh al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor. Din anul 2001 este protosinghel.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 4 -5 iulie a.c., l-a ales in functia de episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, cu titulatura de Prahoveanul.

4. P. Cuv. Ieromonah Siluan Ciprian Span

S-a nascut la data de 5 martie 1970 in localitatea Gura-Raului, judetul Sibiu. Dupa Scoala generala a urmat cursurile Liceului de Matematica-Fizica Gheorghe Lazar din Sibiu. In anul 1993 a devenit licentiat al Facultatii de Teologie Andrei Saguna din Sibiu iar intre anii 1994-1998 a fost inscris la programul de doctorat al Institutului Saint-Serge din Paris.

La data de 21 ianuarie 1994 a fost hirotonit diacon celib pe seama capelei Facultatii de Teologie din Sibiu, iar din 6 martie acelasi an – preot celib pe seama aceleiasi capele.

Dupa plecarea in Franta este preot slujitor si duhovnic la Manastirea de maici Notre Dame de Toute Protection – Bussy-en-Othe, sub jurisdictia Arhiepiscopului Serghie Konovaloff (Patriarhia Ecumenica). Din 1999 a fost transferat din Arhiepiscopia Sibiului in Arhiepiscopia Romana pentru Europa Occidentala si Meridionala, ca paroh al parohiei Cuvioasa Parascheva – Cuv. Genovieva din Paris iar in anul 2001 a fost numit consilier pentru probleme de liturghie si misiune al aceleiasi Arhiepiscopii.

Pe durata sederii in Franta a desfasurat o bogata activitate misionar-catehetica (conferinte pe diferite teme tinute in orasele Paris, Poitiers, Bordeaux, Aix-en-Provence, Asten, Dublin).

Cu binecuvantarea I.P.S. Arhiepiscop Iosif al Parisului, din iulie 2000 a intrat in obstea vietuitorilor Manastirii Lazesti din Arhiepiscopia Alba-Iuliei, fiind tuns intru rasofor cu numele de Codrat. La 21 iulie 2000 e tuns in monahism la Chilia Sf. Gheorghe- Colciu de la Sfantul Munte, cu binecuvantarea I.P.S. Arhiepiscop Iosif al Parisului, primind numele de Siluan.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 4 -5 iulie a.c., l-a ales in functia de episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Meridionala, cu titulatura de Marsilianul.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente