În primele patru zile ale Postului Mare se va citi Canonul Sfântului Andrei Criteanul

Creștinii ortodocși vor participa, începând de mâine, 15 februarie, seara, la Slujba Pavecerniței Mari. În cadrul acesteia, pe parcursul primelor patru zile ale săptămânii I din Postul Mare, se va citi unul din cele mai tulburătoare poeme religioase, scrise pentru uzul cultului Ortodox, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Acesta prezintă, în strofe de o inegalabilă frumusețe și putere de pătrundere, istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a protopărinților, Adam și Eva, și până la Pătimirile și Învierea Domnului. Numit și „Canonul lacrimilor”, acest lung poem cultic aduce înaintea conștiinței credinciosului, care începe călătoria Postului, un drum. Iar acest drum este prezentat de Sfântul Arhiepiscop al Cretei, cel care a compus Canonul, în același timp ca istorie a mântuirii neamului omenesc în general, dar și ca istorie a căderii și mântuirii sufletului fiecăruia dintre noi.

La Catedrala Patriarhală din București, Slujba Pevecerniței Mari, în cadrul căreia se citește Canonului Sfântului Andrei Criteanul, va începe în fiecare seară la ora 16.00. TRINITAS TV, postul de televiziune al Patriarhiei Române va transmite în direct slujbele din Catedrala Patriarhală.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente