În prima săptămână a Postului Mare se va săvârși Canonul Sfântului Andrei Criteanul

În Biserica Ortodoxă este rânduit ca începând de astăzi, 15 februarie, și până joi, 18 februarie, să se oficieze slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, unită cu Pavecernița. Mai multe informații despre Canonul Sfântului Andrei Criteanul aflăm de la Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului: „Se numește «Canonul cel Mare» pentru că este singurul canon din cursul anului bisericesc, adică singura alcătuire liturgică a Utreniei, pentru că în cadrul Utreniei există partea această numită «canon». Adică, prin canon s-a realizat o grupare de nouă cântări, fiecare având un irmos și apoi încă alte alcătuiri, alte poezii, dar fiecare din aceste cântări este legată de o inspirație biblică, de o cântare din Vechiul Testament, primele opt în special, iar a noua din cântarea din Noul Testament legată de Maica Domnului”, ne informează Radio TRINITAS.

Despre timpul și modul săvârșirii acestui canon aflăm de la părintele Zaharia Matei, prof. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește în patru stări, din seara aceasta până joi inclusiv, apoi este reluat la Denia din Miercurea din Săptămâna a cincea a Postului Mare. Vom vedea că este un canon de umilință care duce la trezvia sufletului, la trezirea în noi a sentimentului de căință, la sentimentul lacrimilor care este foarte necesar pentru sensibilizarea ființei noastre”, informează TRINITAS TV.

Canonul cel Mare ne descoperă păcatele și nevoia de pocăință printr-o adâncă meditație asupra istoriei biblice, o istorie a păcatului, a pocăinței și a iertării. „Se propune o îngenunchere în pocăință, o reculegere și o aducere-aminte a păcatelor, prin care omenirea și personajele biblice au supărat pe Dumnezeu. În același timp se aduce aminte și de frumoasele întoarceri către Dumnezeu. Sufletul este invitat să săvârșească această călătorie duhovnicească și să revadă cu ochii minții aceste fapte ale personajelor biblice și să învețe de la ele să câștige pocăința împăcându-se cu Dumnezeu. Aceasta este marea bucurie pe care Sfântul Andrei Criteanul o face credincioșilor în prima săptămână a postului”, a declarat pentru Radio TRINITAS, părintele Teofil Anăstăsoaie, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, declarație preluată de „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…