În Postul Mare programul parohiei „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Huși se axează pe latura filantropică

Credincioșii din parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Huși sprijină acțiunile social-filantropice și pastorale inițiate în fiecare lună de pr. paroh. Ioan Radu, informează Ediția de Moldova a ‘Ziarului Lumina’. În sfântul lăcaș, ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se efectuează în prezent lucrări de pictură.

În fiecare lună Comitetul parohial de la Biserica cu hramurile „Sf. M. Mc. Gheorghe” și „Sf. Mc. Sfințit Haralambie” îi vizitează pe vârstnicii bolnavi și singuri din parohie. Comitetul este format din persoane tinere care participă activ la viața social-filantropică a bisericii. Periodic se organizează mese pentru 110 persoane la Azilul de bătrâni din Huși. „Ne-am propus, împreună enoriașii noștri, ca lunar să oferim o masă de prânz, caldă, pentru cei de acolo. Cea mai frumoasă lecție de viață o luăm adesea de la cei de vârsta a treia. Sunt exemple vii, iar noi putem să ne împărtășim din cuvântul și experiența lor. Simt o bucurie extraordinară de câte ori merg cu credincioșii acolo. În Postul Mare programul parohiei se axează pe latura filantropică. Îi avem în vedere pe cei care ne cer ajutorul, iar cu cei bolnavi merg personal la medic. Deseori, prin prezența noastră, le facem o mare bucurie, mai ales pentru faptul că foarte mulți sunt singuri. Cea mai grea boală pentru ei este singurătatea. De aceea simt nevoia să comunice”, a spus pr. paroh Ioan Radu. Enoriașii vin la sfintele slujbe, fiind receptivi la mesajul pe care îl transmite Biserica. „Le-am cerut totdeauna ajutorul. Nu e zi să nu citesc troparele sfinților ocrotitori ai bisericii noastre, care îmi dau o putere extraordinară. De multe ori îi invoc pe sfinții care ocroresc sfântul nostru lăcaș să se roage pentru cei încredințați spre păstorire”, a afirmat pr. Ioan Radu. În Postul Mare copiii de la școala și grădinița din parohie vor veni cu învățătorii și profesorii de religie să se spovedească și să se împărtășească.

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” și „Sf. Haralambie” din Huși a fost ridicată între anii 1864-1868 de breasla blănarilor cu sprijinul credincioșilor de atunci, fiind sfințită de către episcopul de Huși Iosif Gheorghian. Credincioșii Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” au simțit nevoia ca pe lângă Sf. Gheorghe să și-l ia ca mijlocitor la Dumnezeu și pe Sf. Haralambie, vindecătorul de boli, cunoscută fiind ciuma care bântuia în zona respectivă. „Pentru mine ca preot și pentru credincioși, biserica este casa lui Dumnezeu, este antecamera împărăției lui Dumnezeu, dar și laborator al Învierii. În centrul preocupărilor ei Biserica așază omul, iar rugăciunile săvârșite în biserică sunt pentru pacea lumii. Biserica este datoare astăzi, mai mult ca oricând, să aibă grijă ca omul să renască din punct de vedere duhovnicește”, a mai adăugat pr. paroh. În prezent se lucrează la pictura Bisericii, fiind executată jumătate din lucrare. De asemenea, a fost restaurată catapeteasma sfântului lăcaș. În fiecare zi, câte o familie din parohie oferă trei mese pentru echipa de pictori.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…