În perioada Postului Sfintelor Paști se săvârșesc toate cele trei Sfinte Liturghii

Perioada Postului Sfintelor Paști este una specială și din punct de vedere liturgic. Este perioada în care se săvârșesc toate cele trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Ortodoxe: a Sfântului Vasile cel Mare, Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite și Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, cea mai des oficiată în cultul ortodox.

Despre timpul săvârșirii Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, părintele Holbea Gheorghe, profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a spus: „Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur se săvârșește sâmbăta atunci când se face și pomenirea celor adormiți. De asemenea, se săvârșește în Duminica Floriilor și la Sărbătoarea Bunei Vestiri. A intrat în tradiția Bisericii ca în fiecare sâmbătă să se săvârșească această Sfântă Liturghie legată de pomenirea celor adormiți”, informează TRINITAS TV.

În perioada Postului Mare, în Bisericile Ortodoxe se săvârșește de 7 ori Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Pe parcursul întregului an, această slujbă se oficiază de 10 ori: „Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește în primele cinci duminici ale Postului Mare precum și în Joia și Sâmbăta Patimilor”, a mai spus părintele Holbea Gheorghe.

Cea de-a treia Liturghie din cultul Bisericii Ortodoxe, Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite, se săvârșește numai în Postul Sfintelor Paști: „Biserica, în canonul 52 al Sinodului Trulan, a rânduit ca această Sfântă Liturghie să se săvârșească în toate zilele Postului Mare, în afară de sâmbăta și duminica și, bineînțeles, în afară de Sărbătoarea Bunei Vestiri când se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Este specifică Postului Mare, de obicei ea se săvârșește miercurea și vinerea, în special după -amiaza. Este legată de această rânduială a Postului Mare de ajunare desăvârșită, în sensul că după Slujba Vecerniei are loc împărtășirea credincioșilor, întrucât ajunarea desăvârșită se încheie cu Vecernia”.

Sfânta Liturghie se poate săvârși aproape în fiecare zi a anului bisericesc. În timpul Postului Mare, sunt însă și zile aliturgice: luni și marți din prima săptămână, precum și în Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor.

Comentarii Facebook


Știri recente