In perioada 7 – 9 octombrire 2004 se desfasoara la Iasi Simpozionul National ‘Monumentul – Traditie si Viitor’.

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a participat astazi la deschiderea Simpozionul National ‘Monumentul – Traditie si Viitor’ care se desfasoara la Iasi in perioada 7 – 9 octombrire 2004. Deschiderea oficiala a Simpozionului National ‘Monumentul – Traditie si Viitor’ a avut loc la Muzeul Unirii incepand cu orele 09.00, unde se vor desfasura si o parte din lucrari.

Cea de-a VI-a editie a acestei manifestari isi va organiza lucrarile in patru capitole, si anume: ‘Cercetare. Proiectare. Restaurare. Conservare’.

Organizatorii Simpozionul National ‘Monumentul – Traditie si Viitor’ sunt Ministerul Culturii si Cultelor, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Complexul National Muzeal Moldova Iasi, Institutul National al Monumentelor Istorice, Directia Monumentelor Istorice si Muzeelor, Primaria Municipiului Iasi, Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice si Asociatia ‘Alexandru Lapusneanu’.

Cu aceasta ocazie, va fi lansat si un pliant ‘Iasul de ieri si de astazi’, in care vor fi alaturate fotografii cu aspecte ale Iasului de la inceputul secolului XX-lea si din zilele noastre.

Prezent la acest eveniment, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a declarat ca: ‘Este foarte important faptul ca Simpozionul National ‘Monumentul – Traditie si Viitor’ se continua in fiecare an aici la Iasi, un simpozion national, si, asa cum spuneam in cuvantul de deschidere, el are deja o traditie ieseana si speram sa aiba si un viitor. Mitropolia Moldovei si Bucovinei a contribuit cu publicarea Volumului de lucrari de anul trecut, Editia a V-a, si Programul pentru Editia a VI-a. Desigur, acest simpozion are o semnificatie deosebita anul acesta intrucat este Anul Omagial Stefan cel Mare si Sfant – 500 si cel mai frumos lucru este sa ne amintim de ctitoriile stefaniene, iar la randul nostru sa ne ingrijim ca ele sa fie conservate si puse in valoare pentru generatiile viitoare si, in acelasi timp, sa continuam sa construim biserici si manastiri dupa pilda voievozilor credinciosi aparatori ai credintei si ai Europei crestine’.

Aurica Ichim, unul din principalii organizatori, ne-a oferit mai multe amanunte despre participantii la acest simpozion: ‘Editia a VI-a a Simpozionul National ‘Monumentul – Traditie si Viitor’ are un titlu bine stabilit si are un numar impresionant de participanti. Are un numar de 75 de comunicari de un nivel stiintific foarte ridicat, fapt pentru care simpozionul se va desfasura pe 3 etape: cercetari arheologice, cercetari de arhitectura si cercetari care prezinta istoria unor monumente. Au onorat simpozionul nostru invitati din toata tara, cu comunicari foarte interesante. Sunt reprezentanti de la Ministerul Culturii si Cultelor, reprezentanti de la Institutul National al Monumentelor Istorice, de la Oficiul National al Monumentelor Istorice si alte oficialitati si personalitati.’

Comentarii Facebook


Știri recente