In perioada 13-16 aprilie 2004 la Botosani a avut loc Olimpiada Nationala de Religie.

Vineri, 16 aprilie 2004, la ora 12.00, a avut loc la Sala Teatrului ‘Mihai Eminescu’ din Botosani festivitatea de premiere a Olimpiadei Nationale de Religie la care a participat Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Premiile au fost inmanate de Pr.Lect.Dr. Mihai Vizitiu, presedintele comisiei de evaluare, impreuna cu Parintele Protopop Lucian Leonte, Parintele Grigorie Diaconu – directorul Seminarului Teologic din Botosani- si reprezentanti ai sponsorilor. Au mai participat oficialitati locale cum ar fi deputati, reprezentanti ai prefecturii, ai Inspectoratului Scolar Judetean Botosani.

La sfarsitul festivitatii de premiere Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a tinut o scurta cuvantare despre importanta orei de Religie in scoala: ‘Olimpiada de Religie este o disciplina de baza pentru sufletul romanesc si pentru cultura romaneasca. Prin ora de Religie noi formam caractere si, in acelasi timp, evidentiem cultura romaneasca pe plan international. Acesti tineri, care invata Religia, invata de fapt dimensiunea fundamentala a culturii romanesti pentru ca noi suntem un popor crestin de la originile noastre si, in acelasi timp, aducem in Europa marturia unei credinte bogate si verificata prin suferinta, prin rabdare si prin speranta multa. Felicitam pe organizatori si ne bucuram in mod deosebit ca aceasta Olimpiada de Religie s-a organizat aici la Iasi unde exista multa pricepere, multa darnicie si s-a vazut din partea Protopopiatului Botosani, din partea autoritatilor locale o grija deosebita pentru a suplimenta premiile pe care le-a oferit Ministerul Educatiei si Cercetarii. Orasul acesta este un oras simbol al culturii romanesti si al culturii europene si ne-am bucurat ca aceasta Olimpiada cu atatea premii frumoase si cu atatia tineri veniti din toata tara impreuna cu profesori de-ai lor a constituit pentru noi o afirmare a potentialului spiritual si cultural al tinerei generatii. Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze pe toti cei care contribuie cu ora de Religie la innobilarea sufletului romanesc.’ Corespondentul Radio Trinitas, Radu Casvaneanu a stat de vorba cu doi dintre concurenti, castigatorii Premiilor I la Istoria Bisericii Ortodoxe Romane si la Teologia Dogmatica.

Dinu Mihail, elev in Clasa a XIII- a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Bucuresti, este castigatorul Locului I la Olimpiada de Religie la obiectul Teologie Dogmatica a mentionat: ‘Subiectele au fost destul de usoare avand in vedere baremul si criteriile de corectare a Comisiei, si au dovedit ca intr-adevar cei care pot sa se manifeste si care pot sa se exprime intr-un discurs dogmatic adecvat cadrului in care se desfasoara concursul pot sa ajunga la un nivel destul de ridicat. Primul subiect s-a referit la Fiinta Sfintelor Taine ale Bisericii si la necesitatea lor, iar cel de-al doilea subiect la doctrina romano-catolica referitoare la infailibilitatea papala, primatul papal si celibatul preotesc. Aportul meu de originalitate a fost destul de suficient, as spune eu, nu destul de ridicat dupa cum as fi vrut probabil si din cauza emotiilor, dar destul de suficient incat sa pot spune ca pe viitor cu mult efort si pregatire adecvata as putea aduce si eu, asemenea unor mari teologi, o contributie la Teologia Ortodoxa romaneasca. Eu vreau si sper sa devin un mare teolog si daca voi reusi in continuare sa ma mentin pe o linie de plutire sper ca voi reusi sa-mi indeplinesc acest vis. Dintre teologii romani, modelul meu este Parintele Staniloae si dintre cei universali Bulgacov, stilul lui de a aborda temele ortodoxe in general si de a le confrunta cu problemele catolice.’ La Olimpiada de Religie pentru Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, Premiul I a fost obtinut de un elev din clasa a XIII-a al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Botosani, care a declarat: ‘Subiectul mi s-a parut foarte complex, dar si foarte usor. Comisia a stabilit 3 variante de subiect, fiind extrasa varianta trei, care cuprindea urmatoarele subiecte:Organizarea Bisericii in Tara Romaneasca in secolul XVIII si Biserica din Basarabia si Bucovina sub stapaniri straine. Primul subiect a fost mai complex avand o biografie mai vasta, iar al doilea a fost mai abordabil, mai mult din manual. Punctul de ordine a fost corectitudinea. S-a spus de la inceput ca va fi corectitudine si aceasta a fost pana la sfarsit. Faptul ca aceasta Olimpiada s-a tinut la Botosani este o onoare pentru noi, pentru ca si Botosani-ul se numara printre marile centre teologice ale tarii. Perspectivele mele de viitor sunt Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, masteratul si doctoratul.’

Comentarii Facebook


Știri recente