In Mitropolia Moldovei si Bucovinei, doi ierarhi poarta numele de calugarie Ioachim

In Mitropolia Moldovei si Bucovinei sunt doi ierarhi care poarta numele de calugarie Ioachim: PS Ioachim Mares, episcop al Husilor, si PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.

Prea Sfintitul Episcop IOACHIM MARES s-a nascut pe data de 12 martie 1927, in localiatea Magiresti, judetul Bacau. In 1950 este licentiat in Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, iar intre anii 1952 – 1985 a fost preot de parohie in Episcopia Romanului. In perioada 1962 – 1972 a fost presedintele Consistoriului Eparhial Roman, urmand ca intre anii 1972 – 1978 sa fie vicar administrativ la Episcopia Romanului. Pe data de 24 noiembrie 1985 a fost hirotonit arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. La 15 septembrie 1996 a avut loc, in Catedrala episcopala ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ din Husi, instalarea PS Ioachim Mares in fruntea Episcopiei Husilor, nou infiintata dupa 47 de ani de suspendare de catre autoritatile comuniste. La instalarea PS Ioachim ca episcop al Husilor au participat IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, PS Eftimie, episcop al Romanului, PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei, PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Gherasim Putneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. De asemenea, a fost prezent si IPS Antonio, arhiepiscop romano-catolic de Padova, Italia.

Un alt arhiereu care isi serbeaza astazi onomastica este Prea Sfintitul IOACHIM BACAUANUL, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. PS Sa s-a nascut la data de 29 martie 1954, in localitatea Stanita, judetul Neamt. Intre anii 1961 – 1969 a urmat Scoala Generala in localitatea natala, dupa care a intrat ca frate la Manastirea Sihastria. Acolo s-a format la ‘scoala’ marilor duhovnici Paisie Olaru si Cleopa Ilie, iar parintele Petroniu Tanase, astazi staret la Schitul Prodromu din Muntele Athos, l-a pregatit pentru admiterea la Seminar. In anul 1975 a absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt, iar in 1980 a fost tuns in monahism pe seama Manastirii Bistrita – Neamt. In acelasi an a terminat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ din Bucuresti. In anul 1985 a fost transferat la Centrul eparhial Iasi unde a indeplinit mai multe functii: arhidiacon al Catedralei mitropolitane, secretar al IPS Mitropolit Teoctist, regretatul si vrednicul de pomenire Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, corector al revistei ‘Mitropolia Moldovei si Sucevei’, dar si econom mitropolitan. In anul 1990 a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei mitropolitane si apoi hirotesit arhimandrit. Din 1991, cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a primit o bursa de studii postuniversitare la Institutul de Teologie Ortodoxa ‘Saint Serge’ din Paris, iar in 1994 a primit titlul de Doctor in teologie la acest institut, cu lucrarea: ‘Indumnezeirea omului in gandirea Parintelui Dumitru Staniloae’. In Franta s-a preocupat si de comunitatea ortodoxa din Paris si a infiintat Manastirea ‘Buna Vestire’ la Rosiers. In anul 2000, arhim. Ioachim Bacauanul a fost ales arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, fiind hirotonit la data de 1 mai 2000. De atunci si pana in prezent, PS Sa a desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara si filantropica.

Intru multi si fericiti ani, Prea Sfintiti Parinti!

Comentarii Facebook


Știri recente