In mai multe manastiri din tara a fost oficiat ritualul spalarii picioarelor

Ritualul spalarii picioarelor a fost savarsit astazi, in Sfanta si Marea Joi, in mai multe manastiri din tara. In cadrul acestui ceremonial, staretul manastirii spala picioarele celor aflati mai jos in ierarhie, reluand astfel momentul spalarii picioarelor Apostolilor de catre Insusi Mantuitorul nostru Iisus Hristos, la Cina cea de Taina. Una dintre manastirile unde s-a savarsit acest ritual este Manastirea Golia din Iasi. Staretul manastirii, parintele arhimandrit Vitalie Danciu, ne-a spus care sunt semnificatiile acestui ceremonial religios: ‘Slujba spalarii picioarelor ne duce cu mintea la aproape 2000 de ani in urma, cand, in Saptamana Patimilor, Iisus Hristos a spalat picioarele ucenicilor la Cina cea de Taina, dandu-ne pilda de adevarata smerenie si de dragoste fata de ucenici, dar si de dragoste pentru toti oamenii din lume. Este o traditie frumoasa si este un indemn la smerenie, la pocainta, este un moment de reculegere prin care sa ne dam seama ca nu suntem unii mai mari si altii mai mici. Daca Hristos S-a smerit pentru noi si noi suntem datori sa ne smerim in fata semenilor, sa-i consideram pe toti egali, pentru ca in fata lui Dumnezeu noi toti suntem egali’.

Ritualul spalarii picioarelor a fost oficiat astazi si la Manastirea Putna. Parintele arhimandrit Melchisedec Velnic, staretul manastirii si exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, ne-a vorbit despre prezenta credinciosilor la oficierea acestui ritual: ‘Au participat credinciosi din zona, care au venit in numar mare, iar foarte multi dintre ei s-au impartasit la Sf. Liturghie, dupa care au asistat la randuiala spalarii picioarelor. Alaturi de parintii si fratii manastirii au fost si copiii care au venit de aici, asistand si ei, deoarece sunt in vacanta. Spalarea picioarelor nu se savarseste separat de Sf. Liturghie, ci numai in cadrul Sf. Liturghii. De aceea, o putem considera ca o taina, in sensul ca aceasta randuiala o facem pentru a ne spala de intinaciunile trupesti si de necuratiile sufletesti’.

Si la Manastirea Nicula a fost oficiat astazi ritualul spalarii picioarelor. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, staretul acestei manastiri: ‘Aceasta randuiala se face prin traditie la Manastirea Nicula, fiind un moment cu totul deosebit si emotionant pentru obstea manastirii noastre, dar si pentru credinciosii care vin prin traditie la acest moment, nu in numar foarte mare, dar cei care stiu ca se intampla acest lucru vin si din curiozitate. Acest ritual nu face altceva decat sa ne puna in lumina momentului care s-a consumat acum 2000 de ani, atunci cand Hristos a spalat picioarele ucenicilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente