In judetul Bacau, mai multe biserici se vor afla in zi de sarbatoare cu ocazia cinstirii Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

In Protopopiatul Bacau isi sarbatoresc hramul in ziua de cinstire a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil numeroase biserici.

Una dintre cele mai importante dintre ele este Biserica ‘Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil’ aflata in Cartierul Serbanesti. Despre aceasta biserica ne-a vorbit Parintele Ioan Deacu – corespondentul Radio TRINITAS la Bacau: ‘Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil are o insemnatate aparte pentru judetul Bacau datorita evlaviei deosebite pe care credinciosii acestor meleaguri o arata fata de Sfintii Ingeri ca aparatori ai vietii noastre trupesti si sufletesti. Aceasta evlavie se reflecta si in numarul mare de biserici cu hramul celor doi arhistrategi ai ostilor ceresti, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Biserica ‘Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil’ aflata in Cartierul Serbanesti a luat fiinta in anul 1929 sub forma unei Capele mortuare ce tinea de Cimitirul Letea Veche aflat la marginea Municipiului Bacau. In anul 1933, Preotul Vasile Velescu a transformat aceasta Capela intr-o biserica de enorie, cu numele de Parohia Podul de Fier, modernizand acest sfant locas astfel incat sa aiba caracteristicile unei biserici. Biserica a cunoscut perioade dificile, tulburi, din cauza celui de-al II-lea Razboi Mondial si din cauza venirii comunistilor la putere. Credinta enoriasilor Parohiei Podu de Fier a fost nestramutata, asa ca in anul 1950 biserica a fost pictata pe interior pentru prima data si s-a adaugat la biserica o clopotnita.’

Cea de-a doua Biserica care ii are ca patroni si ocrotitori pe capeteniile ostilor ceresti, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, se afla in satul Orbeni, situat la 30 de km distanta de Bacau. Mai multe amanunte despre acest sfant lacas de inchinaciune ne-a oferit tot Parintele Ioan Deacu – corespondentul Radio TRINITAS la Bacau: ‘Cea de-a doua biserica care se va afla maine in sarbatoare si care are hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este biserica din satul Orbeni. Legenda vorbeste despre existenta unui pichet militarin locul numit Capul Dacului, pichet care avea menirea si rolul de a pazi drumul comercial care facea legatura intre orasul Focsani si targul Roman. In vremea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant s-au remarcat in apararea acestui punct strategic 5 soldati carora domnitorul Moldovei le-a permis sa-si aleaga cate o bucata de teren pe care sa o stapaneasca, luand astfel fiinta satele: Cucova, Dragusani, Parava, Scurta si Orbeni, locuri in care bisericile au crescut odata cu acele asezari. Toate aceste Biserici au luat ca hram pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil care sunt sfatuitori si aparatori ai locuitorilor acestor meleaguri binecuvantate. Regimul comunist si-a lasat amprenta si asupra acestor locuri. Biserica mica din Orbeni a putut fi marita doar printr-un viclesug al credinciosilor: s-a construit biserica mare incercuind-o pe cea mica, astfel incat autoritatile sa nu-si dea seama. Astfel, in anii 1950-1960, in timpul Parintelui Constantin Ungureanu s-a reusit construirea bisericii mari si daramarea din interiorul ei a celei vechi.’

Si Manastirea Runc ii are ca patroni si ocrotitori pe Sfintii Arhgangheli Mihail si Gavriil. Acest sfant lacas de inchinaciune si de viata monahala este situat in localitatea Buhusi – judetul Bacau si are ca al doilea hram sarbatoare ‘Sfintilor Imparati Constantin si Elena’. Manastirea Runc dateaza din timpul Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, fiind ctitorita dupa Lupta de la Orbic din jurul anului 1457. Biserica veche e fost daramata, iar boierul Ionascu Isacescu a zidit pe la anul 1760 actuala biserica in stil moldovenesc. Intre anii 1965-1977 s-a ridicat un corp de cladiri si a fost extinsa staretia manastirii, pentru ca in perioada 1980-1990 tot complexul sa fie restaurat si consolidat. Dupa anul 1990, prin efortul Parintelui Emilian Panait – staretul Manastirii Runc s-a zidit turnul clopotnitei, trei corpuri de chilii si s-au infiintat ateliere de pictura si sculptura si o frumoasa gospodarie anexa.

Comentarii Facebook


Știri recente