In cadrul slujbei Sfintei Liturghii de maine, in toate lacasurile de cult se oficiaza un act liturgic deosebit, si anume scoaterea Sfantului Agnet. Din acest Sfant Agnet se impartasesc batranii, copiii si bolnavii. Ce este Sfantul Agnet si de ce acesta se scoate in Joia Mare am aflat de la pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Sfantul Agnet este acel patratel din prescura pe care sunt imprimate cele patru cuvinte: XC, HR, NI, KA, adica Iisus Hristos Biruitorul. In traducere, agnet inseamna ‘miel’ si el reprezinta pe Mantuitorul Hristos, Mielul care se jertfeste pentru pacatele oamenilor si pentru iertarea lor. Joia Patimilor este ziua in care, pe langa Sf. Agnet care se foloseste la Sf. Liturghia Sf. Vasile cel Mare, se mai scoate inca un agnet care se va sfinti odata cu celalalt, fara sa se rosteasca de doua ori rugaciunile epiclezei, fara se se binecuvinteze fiecare separat, si se asaza pe acelasi disc si impreuna sunt aduse pe Sf. Masa la vohodul mare. Din acesta se vor impartasi credinciosii care nu pot participa la Sf. Liturghie in timpul anului bisericesc, si anume bonavii, fie ca sunt in spitale, fie ca sunt la casele lor, precum si copiii de varsta prescolara care nu sunt supusi unui regim de post asa cum se trebuie sa se supuna oamenii in varsta’.
Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină: Mesajul Episcopului Italiei
Episcopul Siluan al Italiei s-a adresat vineri, 27 mai, participanților la Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină (CEMSC) – 2022. În mesajul de binecuvântare transmis online, ierarhul a subliniat importanța legăturii dintre medicină și…
Programul slujirii ierarhilor în Duminica a 6-a după Paști
În Duminica vindecării orbului din naștere, a șasea duminică după Paşti, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Să aveți sentimente de gratitudine față de profesori: Îndemnurile Arhiepiscopului Irineu către seminariștii din Alba Iulia
Arhiepiscopul Irineu a participat joi la festivitatea de absolvire a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. După slujba de Te Deum, Arhiepiscopul Alba…
101 ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian
Se împlinesc 101 ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian Chira. Ierarhul s-a născut în data de 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș. Arhiepiscopul Iustinian a urmat școala primară în satul natal (1928-1934).…
Se construiește o nouă biserică în incinta Spitalului Municipal din Târnăveni
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a sfințit marți piatra de temelie pentru noua biserică din incinta Spitalului Municipal Târnăveni. La slujbă au participat clerici și credincioși din Arhiepiscopia Alba Iuliei, precum și cadrele instituției medicale din județul…