In Iasi mai exista alte trei biserici cu hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

In Iasi mai exista alte trei biserici cu hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe si anume: biserica Sfantul Gheorghe Lozonschi si bisericile de la cimitirele Eternitatea si Sfanta Treime, precum si o capela din Unitatea Militara Copou care functioneaza din anul 2000.

Biserica ‘Sfantul Gheorghe’ – Lozonschi se afla langa Facultatea de Teologie Ortodoxa :’Dumitru Staniloae’ si a fost zidita pe locul unui alt sfant locas din lemn, datand din secolul al XVI-lea. Ea a fost ctitorita de paharnicul Iordache Lozonschi, fiind sfintita in anul 1803. Biserica poseda mai multe obiecte de o deosebita valoare artistica, datand de la inceputul secolului al XIX-lea, dintre care amintim: un chivot din lemn din anul 1806, o cruce cu postament din anul 1812 si doua evanghelii in limba greaca si slavona din anul 1803. La sfarsitul secolului al XIX-lea, biserica a fost pictata, astazi pastrandu-se doar cateva scene in Sfantul Altar. Biserica mai are si un al doilea hram, Sfantul Mucenita Ecaterina sarbatorita la 25 Noiembrie.

O alta Biserica cu hramul ‘Sfantul Gheorghe’ este asezata in partea de nord-vest a orasului, in cartierul Pacurari. A fost ctitorita prin osardia Preotului Constantin Popovici si a unor familii de credinciosi din zona, intre anii 1948-1956. Langa acest sfant locas se afla si Capela ‘Sfantul Ilie’ ridicata de acelasi preot ctitor si sfintita la 17 noiembrie 1985. Pr.Lect.Dr Alexandrel Barnea de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, slujitor la aceasta biserica, a declarat ca locasul de inchinare dateaza de la jumatatea secolului trecut si a fost construita din donatiile credinciosilor, ea deservind atat o parte din Cartierul Pacurari, cat si Cimitirul ‘Sfanta Treime’: ‘In Cimitirul ‘Sfanta Treime’ din Cartierul Pacurari se afla doua biserici: una mai mare cu doua hramuri, cu doi sfinti mari patroni: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, si Sfantul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei. Aceasta biserica a fost construita prin osteneala fostului preot paroh, Constantin Popovici, cu ajutorul credinciosilor din parohie, in decurs de 8 ani (1948-1956). Tot in Cimitirul ‘Sfanta Treime’, alaturi de biserica mare, se afla o bisericuta mai mica cu hramul ‘Sfantul Ilie Tesviteanul’, ctitorita de familia aceluiasi Parinte Constantin Popovici, care a fost sfintita la data de 17 noiembrie 1985.’

Sfantul Gheorghe va fi sarbatorit maine in toate bisericile ortodoxe prin oficierea Sfintei Liturghii.

Comentarii Facebook


Știri recente