În Eparhia Severinului și Strehaiei se desfășoară Proiecte pentru nevăzători

Centrul informațional pentru persoanele cu deficiență de vedere al Episcopiei Severinului și Strehaiei desfășoară numeroase activități în sprijinul celor care suferă de o astfel de afecțiune. Alături de revista „Raze de lumină”, prima publicație creștin ortodoxă în braille, o apariție la fel de importantă a fost aceea a unui calendar bisericesc pentru nevăzători. Calendarul a fost editat, pentru prima dată, într-un număr de 25 de exemplare.

Mai multe informații despre acest calendar a oferit pentru TRINITAS TV, părintele inspector George Trăilescu, Coordonatorul Centrului „Didim cel Orb”: „Avem aici primul calendar creștin ortodox în ‘braille’ complet. Acest calendar are sfinții din fiecare zi și toate sărbătorile. De asemenea, este prevăzut și cu oarecare artificii, prescurtări pentru crucea neagră și crucea roșie. Cuprinde și câteva prescurtări pentru sfinții care sunt prăznuiți, pentru a nu ocupa foarte mult loc în ‘braille’. Calendarul are și anumite artificii tehnice. În partea stângă de sus a paginii este trecută luna. Prin urmare, oriunde am deschide calendarul noi știm la ce lună ne aflăm. Are 63 de pagini, are cuprins și o listă de abrevieri la început”.

Cu ajutorul imprimantei speciale care convertește textul obișnuit în braille, Centrul „Didim cel Orb” din Drobeta-Turnu Severin inițiază și alte proiecte editoriale.

De asemenea, un dispozitiv special pus la dispoziție de același centru informațional ar putea ajuta persoanele nevăzătoare să poată asculta integral, în varianta audio, Noul Testament.

În cadrul Centrului „Didim cel orb” din Drobeta-Turnu Severin urmează să fie realizată o mini-bibliotecă audio care să cuprindă înregistrări cu piese de teatru, opere literare, conferințe, dar și muzică populară și religioasă.

Comentarii Facebook


Știri recente